Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Josep Ramon Armengol neix a Guimerà, fill d'una família de pagesos. Estudià medicina a la Universitat de Barcelona, i es llicencia el 1967. Acabada la carrera, exerceix un temps a Cadaqués, on va ser metge de capçalera de Salvador Dalí.

La sanitat pública de finals dels seixanta i la dècada dels setanta estava encara per desenvolupar. Armengol s’adona que s'estaven obrint nous camps de treball, però que calia formar-se fora del país. Decideix traslladar-se a Lió, on coneix al doctor Bruno Moulinier, el qual l'introdueix en el món de l'endoscòpia. De tornada a Catalunya, i després d'un breu pas per l'Hospital de la Creu Roja de Barcelona, entra a treballar a l'Hospital de la Vall d'Hebron el febrer de 1971, on durà a terme tota la seva carrera professional com endoscopista de l’aparell digestiu, conjuntament amb la seva activitat privada a la Clínica Quirón.

Començà la seva feina en unes instal·lacions clarament insuficients, però amb la seva tenacitat assoleix uns resultats espectaculars. Sempre obert a noves experiències, continuà investigant i lluitant per incorporar en tot moment els darrers avenços tecnològics. Aconsegueix que l'Hospital de la Vall d'Hebron posi en marxa una instal·lació capdavantera: el denominat Projecte WIDER (World Institute for Digestive Endoscopy Research), inaugurat oficialment el 2009, on es fa assistència, docència i recerca. I el 2019, amb l'ajuda de la Fundació Bancària La Caixa, l'hospital inaugura el primer robot radiològic del món instal·lat en un servei d'endoscòpia que porta el seu nom 'Dr. Josep Ramon Armengol-Miró, de Guimerà', en clar homenatge a les seves arrels.

Fou pioner en la utilització del baló gàstric i la cirurgia bariàtrica; en l’ús del sistema HALO pel tractament de l'esòfag de Barrett; i va participar en la implantació del tractament NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery), una tècnica que permet realitzar intervencions en òrgans interns a través dels orificis naturals.

En reconeixement als seus mèrits i a la seva capacitat de lideratge, Armengol ocupà càrrecs de direcció en societats de la seva especialitat, destacant la presidència de la Societat Europea de Endoscopia Gastrointestinal (ESGE) i de la Asociación Española de Endoscopia Digestiva (AEED), entre d'altres. L'any 1979 ingressà com acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). Fou també professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre d'honor de diferents societats nacionals i estrangeres.

Armengol era un endoscopista innovador amb una excel·lent tècnica, que inspirava gran confiança als seus malalts, i no tenia cap reticència per ensenyar als seus deixebles procedents de tot arreu. De prestigi extraordinari, va ser invitat a fer demostracions en congressos i en reunions internacionals.

Com va dir en una altra ocasió, 'si oblidem el vessant humà, aviat deixarem de ser metges per esdevenir mecànics de la salut'. Aquesta bonhomia innata va ser reconeguda l'any 1992 quan, per votació popular, se li va concedir el premi al metge de l'any convocat per una destacada publicació mèdica de Barcelona. I el 2015 la Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron liderada pel Dr. Armengol Miró va rebre el Premi a l’Excel·lència Professional concedit pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB).

CHP