Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Baldiri Net i Blanch i de Maria Figueras, pare de Joan Net i Cardona, també metge titular de Sant Boi de Llobregat i continuador de la seva tasca. Aquest és pare de quatre fills al casar-se amb Teresa Cardona i Canalias. El tercer fill, Àlvar, interromp la nissaga mèdica que recupera el seu fill, Àlvar Net i Castel. Net i Figueras realitza els estudis de primària a Sant Boi de Llobregat fins el 1841, quan es trasllada a Barcelona per estudiar el Batxillerat. El 1853, comença els estudis de Medicina a Barcelona i es llicència l’any 1859. Deu anys més tard, obté el títol de doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona amb la seva tesi doctoral Del flemón difuso, que tracta sobre l’anatomia patològica i la terapèutica d’aquesta afecció.

Baldiri Net i Figueras és metge titular de la vila de Sant Boi de Llobregat, activitat que exerceix amb gran consideració dels seus conciutadans fins a la seva mort. La circumstància que en aquesta població s’hi ubica el Manicomi de Sant Boi, creat pel Dr. Antoni Pujadas i Mayans, en el qual es pretén atendre als malats mentals d’una manera original i innovadora, fa que el metge titular de la població, també, tingui al seu càrrec la salut d’aquests pacients. Net i Figueras es guanya la total confiança del fundador a la vegada que, sense tenir prèviament coneixements de Psiquiatria, va aprenent els conceptes d’aquesta especialitat. Paga aquesta confiança amb devoció i fidelitat extrema envers el seu mestre i els malalts del manicomi, als qui no abandonarà mai ni tan sols en els moments més difícils. Als 28 anys, atesa la implicació de Pujadas en el procés del segrest de la Joana Sagrera, Net el substitueix i apareix com a vicedirector de la institució durant la seva absència. Cal remarcar que el Baldiri Net, metge titular de la població, és escollit per la tasca directiva davant dels distints psiquiatres del centre.

Fins a la mort del Dr. Pujadas l’abril de 1881, el Dr. Net es manté com a segon de bord, mà dreta, oculta i discreta del director. Desprès la desaparició del fundador, se’l nomena director de la institució provisionalment però, dos mesos desprès, ho és el Dr. Rodríguez Méndez, set mesos més tard, el Dr. Caballero I, finalment, es designa el prestigiós Artur Galceran i Granés.

Dos són els moments més difícils que passa el Manicomi i que caracteritzen el capteniment de Baldiri Net. No en va, ha estat reputat com a heroic ja que, en els darrers anys, Antoni Pujadas pateix trastorns psíquics que son l’inici de la decadència del manicomi, la ruïna econòmica i el caos assistencial amb l’abandonament d’empleats i metges. L’any 1885, es desencadena en el si del manicomi una devastadora epidèmia de còlera que comporta la fugida de la major part del personal de la casa. La virulència d’aquesta epidèmia és tant notable que causa la mort de noranta persones en tres setmanes. En ambdues ocasions, el comportament del doctor Net és exemplar: no només no abandona el centre com la majoria sinó que resta al costat dels malalts fent de metge, infermer i criat, fa els llits i renta els malalts. Atesos els mèrits que acumula al servei de la societat, és honorat pel govern en concedir-li el títol de Comendador de Isabel la Católica i el de Caballero de Carlos III. Més recentment, l’Ajuntament de Sant Boi li ha dedicat un carrer.

ANC