Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Nascut a la casa pairal de Les Cots, una important masia de Sant Joan de Montdarn, poblet del municipi de Viver i Serrateix, s’educa com a alumne intern al Col·legi de Sant Miquel dels Sants de Vic. Després, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona. Ramon Cots i Escrigas és reconegut per ser un bon metge rural i per la seva gran tasca social.

D’estudiant, s’interessa per l’ús dels remeis populars que abans ja han fet servir el seu besavi, l’avi i el pare, molt coneguts a la comarca com a remeiers. Cots està convençut que l’estudi teòric associat als coneixements del que, en deia, la”medicina empírica”era allò que practicaven els seus avantpassats i, també, que seria el més útil per a la gent del país.

Des del primer trimestre de 1881 i fins al setembre de 1882, fa de metge a Gironella. Llavors, la mort del pare el fa retornar a Les Cots i comença a fer metge a Gargallà, localitat propera al mas familiar. Després, l’1 de maig de 1890, marxa a Solsona. Un any més tard, el 13 de setembre de 1891, contrau matrimoni. Malgrat obtenir un notable èxit professional, l’Ajuntament de Solsona no li renova el contracte i ha de tornar novament a la casa pairal. És la primavera del 1894 i ja ho fa per no moure-se’n més. Allà, a més de fer de metge, es preocupa de l’explotació agrària de la finca. Introdueix nous conreus i altres procediments per obtenir el màxim rendiment. Aquest interès per les feines del camp explica el motiu pel qual la seva tarja de visita diu: metge i agricultor.

Com a metge rural, Ramon Cots s’ocupa d’anar a visitar a cavall els seus malalts, distribuïts en masos aïllats. Aviat, malgrat que ell es considera millor pagès que metge, obté un gran prestigi entre els seus veïns. Els diumenges acostuma a anar a Manresa on ha obert una consulta a la fonda de Sant Domènec alhora que fa de metge consultor a Navàs i a l’Ametlla de Merola.

Preocupat pels temes socials, impulsa la Germandat de Sant Urbici, al municipi de Viver Serrateix. Es tracta d’una assegurança per als casos de malaltia que dóna dret a rebre assistència mèdica i una ajuda econòmica. Cots i Escrigas és un metge destacat en el tractament de malalties com l'epilèpsia i la tos ferina, molt arrelades en aquell temps i de difícil control. Ell s’interessa, també, en la medicina preventiva i l’educació sanitària.

El doctor Cots té una especial vocació per la literatura. Escriu textos que van farcits de recomanacions com a la Piedra Filosofal, que és la que té més ressò. Té al cap la redacció d’un tractat sobre el matrimoni i la manera de comportar-se les parelles físicament i, també, moralment. Escriu tots els seus llibres en castellà per a senzilla raó que creia poder divulgar-los més enllà de la terra catalana i més enllà d’Espanya tot pensant en els països de l’Amèrica del Sud.

Mor a Barcelona, a la Clínica del Pilar, amb 76 anys després d’una segona fase d’extirpació de pròstata que no va poder superar.

ARV