Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Un cop llicenciat en Medicina a la Universitat de Cervera, s’ examina al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona per obtenir el diploma de “metge llatí” (1774).

Ingressa a l’exèrcit i, inicialment, el destinen al Regiment de Galícia però el 1776 s’embarca cap Buenos Aires amb l’expedició comandada per Pedro de Ceballos. Quan ja porta un temps a l’Argentina, José Alberto Capdevila sol·licita quedar-se a Buenos Aires amb el el càrrec de cirurgià del seu Presidio, la fortificació típica del període colonial espanyol on resideixen els militars que pacifiquen la zona. Ceballos li concedeix el càrrec, però, alhora, li encarrega que s’ocupi del reconeixement i examen dels que exercien la medicina sense títol.

El 1780, el virrei Juan José de Vériz y Salcedo instaura el Tribunal del Protomedicat del Rio de la Plata per regular la professió mèdica a la colònia. Des de llavors, s’han de fer exàmens, lliurar títols i perseguir l’intrusisme. Capdevila és elegit com a membre d’aquest nou organisme i el mateix any, com a cirurgià ajudant, acompanya el coronel Argerich en l’expedició militar enviada a reprimir una rebel·lió indígena al Perú.

El 1798, quan el virrei Antonio Olaguer Feliu reglamenta l’ensenyament de la Medicina i Cirurgia a Buenos Aires, nomena Capdevila catedràtic de Cirurgia però no l’accepta adduint problemes de salut.

El 1804, el Protomedicat crea una Comissió de 4 membres per valorar l’estat sanitari dels esclaus que arriben a la capital argentina. Capdevila és l’únic comissionat que considera la perillositat dels desembarcats a Rio de la Plata. Igualment, atribueix a un grup d’esclaus infectats la introducció de la verola a Buenos Aires. Aquesta posició i les seves declaracions són molt mal rebudes entres les autoritats argentines, els comerciants locals i els companys de professió.

Tot i així, tres anys més tard, José Alberto Capdevila es fa càrrec, amb èxit, de l’Hospital Santa Catalina, un dels centres on s’atenen els ferits provinents de Río de la Plata a causa de la invasió dels anglesos. Acabades les guerres amb els britànics, Capdevila segueix residint a Buenos Aires i exerceix de metge fins a la seva mort.

MBC