Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1979. Comença exercint a diferents poblacions del Baix Llobregat i del Bages. L’any 1982 s’estableix com a metge a Castellbell i el Vilar, i visita als dispensaris mèdics establerts als barris del Burés, Borrás i la Bauma.

Quan Emili Viudes arriba al poble, les visites mèdiques es feien en uns baixos, en unes habitacions petites sense finestra, on tot just hi havia espai per una taula i una llitera. De seguida, parla amb l'alcalde d'aquell moment, Isidre Badia, per tal de millorar les condicions dels pacients, objectiu que aconsegueix.

Emili Viudes va ser un metge molt integrat al seu poble. Autor d’un notable treball de recerca sobre el Balneari de la Puda de Montserrat amb el nom de “Topografia Mèdica del Balneari de la Puda”, que va presentar a la Facultat de Medicina. A més de ser el metge del poble, l’any 1991 es forma com a especialista en medicina del treball i compagina les dues especialitats: la medicina de família i la medicina del treball, que exerceix en diverses empreses de la població i comarca, com AUSA, Lemmerz (actual Maxion), Carrefour i a l’Abadia de Montserrat, entre d’altres.

També va ser metge geriatre, durant molts anys, en diverses residències d’avis de la població i comarca, entre les que podem esmentar les residències El Serrat i La Masia.

Home inquiet i de fermes conviccions, un autèntic comunicador que es guanyava l’interès, l’atenció i l‘estima de la gent que el consultava o d’aquells amb qui xerrava. Ocurrent, simpàtic, conciliador i amb una memòria privilegiada, era admirat pel seu talent i la seva popularitat

Casat amb Montserrat Pedrola va tenir dos fills, Emili i Eva. La seva esposa remarcava la gran feina feta com a metge rural al servei de la població totes les hores del dia: '...ni els Nadals ni les vacances existien a casa. L'Emilio estava les 24 hores del dia pendent dels seus pacients'.

El 19 de maig del 2012 se li va fer un merescut acte d’homenatge al Centre Cultural Joan Masats de Castellbell i el Vilar pels seus trenta anys de servei al poble. Va ser un emotiu acte de reconeixement de la seva vàlua com a metge. L’acte va ser convocat per l’Associació de Veïns del barri de la Bauma, l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar i l’Associació de Fills i Amics del Burés.

Els darrers anys de vida, va patir un trist i injust incident administratiu que incomprensiblement l’apartà de la medicina pública, ja que va ser expedientat i sancionat del seu treball per l’Institut Català de la Salut (ICS), d’una manera totalment arbitrària i poc escrupolosa.

Curiosament, aquest incident va passar amb el desacord del llavors conseller de Salut de la Generalitat el Dr. Boi Ruiz i màxima autoritat que va expressar la seva opinió: “els tribunals li van donar la raó tard, però també em van donar la raó a mi i a tota la gent que li donava suport”.

Malauradament, en el transcurs d’aquest procés judicial va patir una greu malaltia que va posar fi a la seva vida, el 28 d’agost de 2015 a l’edat de 62 anys, havent exercit durant trenta-set anys a la població.

Aquest lamentable incident va entristir a molta gent del poble, que no volien perdre la possibilitat de seguir tenint el seu estimat metge. En homenatge i record per l’estima de la població, l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar va atorgar el seu nom: Dr. Emili Viudes i Plazas al Centre de Salut de la població, per tal d’honorar-lo i recordar-lo.

ARV