Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut en el si d’una família de comerciants, després d’obtenir el títol de batxiller a l’Institut Jaume Balmes de Barcelona el 1954, ingressa a la Facultat de Medicina on és alumne intern per oposició a la càtedra de Patologia Quirúrgica del professor Piulachs fins que obté la llicenciatura el 1961. Continua, però, de metge assistent al Servei de Cirurgia que dirigeix el mateix Piulachs a l’Hospital Clínic, de qui Josep Visa Miracle en serà sempre un deixeble fidel. Al cap de quatre anys, Josep Visa obté el títol d’especialista en Cirurgia General i Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia (COT).

Josep Visa guanya l’oposició de metge intern del Servei d’Urgències del Clínic el 1968, any que també és nomenat cap de la sala del Servei de Piulachs. Després, el 1972, esdevé cap de la Secció de Cirurgia General del Departament de Cirurgia, càrrec que manté fins al 1983 perquè, un any abans, ha guanyat la plaça de professor adjunt numerari de la Clínica de Patologia Quirúrgica. Més endavant, és professor titular de Cirugía de la Facultad de Medicina de la Universidad de Barcelona.

Doctorat el 1976 per la Universitat de Barcelona amb la tesi La Vena Umbilical en Cirugía. Aplicaciones diagnósticas y terapéuticas en la colèstasis, Josep Visa és un cirurgià general dedicat fonamentalment a la cirurgia de l’aparell digestiu i, particularment, destaca en la cirurgia de la hipertensió portal, en els anys previs a la disponibilitat de tècniques endoscòpiques i de terapèutiques farmacològiques que, posteriorment, desplacen l’operació quirúrgica. En aquests anys en què només es disposa de cirurgia, Visa aconsegueix que l’Hospital Clínic sigui un centre de referència pel tractament de l’hemorragia digestiva dels pacients cirròtics, un centre que disposava de totes les tècniques quirúrgiques que en aquell temps es podien utilitzar. Una aportació de Visa consisteix en la descripció de l’anastomosi esplenorrenal distal amb un abordatge retroperitoneal, menys agressiu i igualment eficaç que l’abordatge clássic per via anterior. Si més no, sens dubte, el principal mèrit de Josep Visa és la posada en marxa del Programa de Trasplantament Hepàtic del Clínic junt amb la col·laboració dels hepatòlegs de l’Hospital, aconseguint l’èxit des del mateix inici.

Visa és un home amb un gran compromís personal i entrega als malalts, amb una notable perspicàcia clínica per fer la indicació quirúrgica en el moment oportú, una habilitat molt valorada pels cirurgians que es formen amb ell. Persona de conviccions, polemista, d’una intel·ligència aguda i una dialèctica brillant, Josep Visa Miracle és un gran líder quirúrgic i un element clau de l’Hospital Clínic durant molts anys.

MBC