Biografia
Fill del poeta Joan Maria Guasch i Miró. Obté el títol de batxiller l’any 1919 i el de llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona el 1926. Fa una estada de postgrau a Suïssa amb el Dr. Otto Naegels, un destacat hematòleg suís, director de la Clínica Mèdica de la Universitat de Zurich des de 1918, que va redefinir les diferències entre la leucèmia limfocítica i mielocítica.
A la tornada a Barcelona, amb un bagatge important de coneixements com a hematòleg, el professor Francesc Ferrer Solervicens li encarrega la direcció del laboratori de la Clínica Mèdica B de l’Hospital Clínic de Barcelona.
El 1933 amb vint-i-cinc anys ingressa a l’Institut Policlínic o Clínica Plató, que era la clínica privada amb un staff sanitari format per personalitats mèdiques del màxim nivell de Barcelona. Guasch s’ocupa del laboratori de la clínica, responsabilitat que mantindrà durant tota la seva vida.
Escriptor prolífic, el Dr. Jaume Aiguader, director de la Col·lecció de Monografies Mèdiques, li encarrega la redacció d’una monografia sobre el “Tractament de les anèmies” en dos volums, publicada l’any 1931, on demostra la seva maduresa. També és redactor de les revistes mèdiques Monitor Mèdic (1928) i d’Acta Médica Ibero-americana (1935-1936).
El 1932 inicia uns cursos elementals sobre les malalties de la sang organitzats per l'Agrupament Escolar de l'Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya. Les classes es fan a l’Institut Policlínic i van col·laborar els metges Joan Puig-Sureda, Francesc Gallart Monés, Eduard Tolosa Colomer i Ángel Sanchiz. El 1935 l'Agrupament edita un llibre d’hematologia, que contenen aquests cursos.
Acabada la Guerra Civil és depurat i rep una sanció que li prohibeix treballar a l’Hospital Clínic, i manté únicament la seva activitat a la Clínica Plató.
El 1955 és nomenant per l’Asociación Española de Hematología y Hemoterapia, juntament amb el Dr. Carlos Elósegui de Madrid, d’editar la revista Sangre: revista de biología y patología sanguínea, amb la idea que fos l’exponent de l’activitat hematològica d’Espanya, Portugal i els països iberoamericans.
Quan té cap a seixanta anys un accident de caça el deixa sense visió, però això no obstant la seva dedicació a l’hematologia no va decaure i sempre intenta estar al corrent dels nous descobriments. El gener de 1982, Guasch per voluntat pròpia deixa el càrrec de cap de Servei d’Hematologia i Transfusió Sanguínia de la Clínica Plató.
MBC