Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Abelard Guarner va néixer en un pis de la Rambla de Catalunya 86, a Barcelona, el 24 de Desembre del 1918. Era fill d´Asunción Vila (de família d´origen menorquí) i de Francisco Guarner, originari de València. Abelard va estudiar al Liceu Garcigoy, situat al carrer Balmes. Un col·legi seglar que admetia alumnes de ambdós sexes.

Al juny de 1935, Abelard Guarner va aprovar el anomenat 'examen de estado' i va decidir estudiar medicina. Es va matricular pel selectiu de ciències que aleshores es cursava a l’edifici històric de la Plaça Universitat. Va superar tots els exàmens a les primeres setmanes de juliol de 1936. En esclatar la Guerra Civil, fou mobilitzat per l’exèrcit de la República, incorporant-se a la caserna d'artilleria antiaèria de la ciutat de València. València era bombardejada molt freqüentment per l'aviació italiana, i cap al final de la contesa, coincidint amb un permís de Abelard, la caserna fou totalment destruïda. Quan va acabar el conflicte, Abelard Guarner va completar la carrera de medicina a la Facultat de la Universitat de Barcelona, entre setembre de 1939 i juny de 1944, assolint una bona formació amb set Matricules d´Honor. Va ser alumne intern a la Clínica Mèdica B amb el professor Ferrer Solervicens, considerat sempre per Guarner com el seu mestre. En aquells anys i posteriors, va exercir al dispensari del barri de Bon Pastor, a on hi havia una alta incidència de tuberculosi. Va ser assistit en aquesta dura feina per Maria Lluïsa Aguilar, i anys desprès, es va van casar el 3 d'abril de 1948.

El Dr. Abelard Guarner va iniciar ja al 1947 com a metge assistent al servei de Medicina Interna de l’Hospital de Sant Pau, dirigit aleshores pel Dr. Pere Esquerdo Rodoreda. Al 1954, ja sota les ordres del Dr. Alfred Rocha, el Dr. Abelard Guarner es nomenat cap de secció del dit servei i al 1959, la Muy Ilustre Administración (MIA) el va nomenar oficialment Metge Ajudant. Portat pel seu entusiasme docent, Guarner es va incorporar com a professor a l’Escola d’Infermeria del mateix hospital de Sant Pau, ocupant-se d’ensenyar diferents assignatures. Més tard, ja jubilat el Dr. Rocha, i quan Francesc Bergadà portava el servei de Medicina General, Guarner, a part de ser cap de sala, s'encarregà de la Policlínica d’aquest servei. Aprovada la llei d’especialitats al 1966, Abelard Guarner va obtenir el títol d´especialista de l’aparell digestiu. A l’abril de 1969 va presentar la seva tesi doctoral titulada: Consideraciones sobre el tratamiento conservador de la Achalasia de esófago, con la experiencia de 212 observaciones.

Abelard Guarner era un home entusiasta i va simultaniejar la seva activitat com a gastroenteròleg amb l´especialitat de Medicina del Treball. Quan al 1956 va entrar en vigor la normativa que obligava a les empreses a contractar un metge, el Dr. Guarner va entrar a treballar com a metge de l’empresa nacional hidroelèctrica ENHER. Amb el pas dels anys, es va fundar la Sociedad Española de Medicina y Seguridad en el Trabajo, amb seu a Madrid. Per assolir el títol, els metges s’havien de desplaçar a Madrid. Guarner, juntament amb el Dr. Manuel Baselga, van dur les negociacions perquè es pogués assolir la titulació a Barcelona. Defensaven la visió humanista, segons la qual per tenir salut s´ha de treballar i van fundar la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball. El caràcter dialogant del Dr. Guarner, home de tarannà extern, tranquil i acceptant el principi de la bona fe de les persones, va actuar com element moderador i, disminuint les tensions, va aconseguir els acords perquè es pogués estudiar l’especialitat a Barcelona.

Abelard Guarner va ser president de la Associació Catalana de Medicina del Treball del 1974 a 1978 i de 2000 a 2005. El 1985 fou escollit president de la Sociedad Española de Medicina y Seguridad en el Trabajo. El 1987 va obtenir el Premi Àngel de la Salut Laboral per la seva extensa dedicació a la Medicina del Treball i per la seva dedicació al programa elaborat per la Comisión Nacional de la Especialidad.

El juny de 2012, les dues societats dedicades a la Medicina del Treball (Associació Catalana de Medicina del Treball i la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball) li van oferir un homenatge en acte que es va celebrar a la sala, plena de gom a gom, de la Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

El Dr. Abelard Guarner amb la seva esposa Maria Lluïsa van tenir vuit fills, quatre dels quals son metges i una filla infermera. La seva sòlida formació cristiana va contribuir a la formació d’una família molt unida.

Abelard Guarner Vila va morir als 95 anys, el dia 24 d´abril de 2014.

TPD