Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

El seu pare, Vicenç Guarner Vivancos, era coronel de l'Exèrcit Popular de la República, combatent durant la Guerra Civil espanyola que, quan acaba l’escomesa, s'exilia amb tota la família a Casablanca, llavors protectorat francès del Marroc, des d'on el 1941, marxen cap a Mèxic en un avió que pilota l’escriptor Antoine de Saint-Exupéry, l’autor del Petit Príncep que és amic patern com també ho són Garcia Lorca i Azaña. Amb Vicenç Guarner Dalias, viatja també el germà, més endavant, també metge i psicoanalista Enric Guarner Dalias.

A Mèxic, Vicenç Guarner Dalias estudia a l'Acadèmia Hispano-Americana i es gradua en Medicina i Cirurgia a la Universitat Nacional Autònoma mexicana on també s'hi doctora amb la tesi Tuberculosis intestinal ulcerativa: Revisión anatómico-clínica de setenta casos. Seguidament, marxa Estats Units d'Amèrica per fer els estudis de postgrau i d'especialització a diferents Facultats de Medicina com la de Harvard on completa les disciplines de Ciències Bàsiques i Anatomia Quirúrgica.

De tornada a Mèxic, Vicenç Guarner fa de metge assistent al Servei de Gastroenterologia de l’Hospital General de Mèxic on, passats uns anys, esdevé cap del Servei de Cirurgia de la Unitat d’Oncologia i, també de la Divisió de Cirurgia General, càrrec mèdic que ocuparà també al Centre Mèdic Nacional. Posteriorment, assumeix la direcció de la Divisió de Cirurgia de l’Hospital La Raza, on crea una Escola de Cirurgia que formarà nombrosos cirurgians mexicans. Paral·lelament, Guarner exerceix l'activitat mèdica privada a l’Hospital Espanyol de Mèxic DF i a l’Hospital Ángeles del Pedregal.

Professor visitant de la Universitat d'Osaka durant l'estada que fa al Japó l’any 1973, Guarner Dalias és autor d'algunes novel·les alhora que és ponent de nombroses conferències de temàtica diversa. És, a més, un bon pintor i guanyador de diferents premis com el Fernández Ocazanza del 1978 per la seva pel·lícula Ileostomía.

Col·laborador de diferents periòdics mexicans i autor de nombrosos articles i llibres de Cirurgia, principalment de la Cirurgia de l’Esòfag, una especialitat en què Guarner ha estat catalogat com un dels tres millors cirurgians a nivell mundial.

Acadèmic numerari de l'Acadèmia Nacional de Medicina de Mèxic des del 1973 i fundador de l’Acadèmia Mexicana de Bioètica, és president de la Societat Mexicana d'Història i Filosofia de la Medicina durant el bienni de 1982 a 1984 . A més, s’ha de destacar que, durant els seus últims 25 anys de carrera mèdica, Vicenç Guarner ocupa la càtedra d’Història i Filosofia de la Medicina a la Universitat de Mèxic.

Casat amb Alicia Martínez Bayo, que el sobreviviu sense fills, llega la seva biblioteca amb més de 14000 llibres a la Universitat de Colima.

MBC