Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Filla del metge de la Vall d’Aro, Martí Casals Echegaray, qui li transmet el seu entusiasme i dedicació a la professió mèdica. Estudia la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona després de fer el batxillerat a l'Acadèmia Adad Suñer de Sant Feliu de Guíxols. A les vacances ajuda al seu pare, assistint a la seva consulta i durant els últims cursos és alumne interna a la càtedra del professor Agustí Pedro Pons. Es llicencia l’any 1960 i aquell mateix any fa una estada d’un any a un hospital de Dublín, que li serà de gran utilitat per conèixer l’anglès.

L’any 1961 entra a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per fer la residència en anestesiologia i passa l’examen Educational Council for Foreign Medical Students (ECFMG) per anar als Estats Units d’Amèrica (EUA). Al cap de dos mesos es casa amb el seu company de curs de la carrera, el Dr. Marc Viguera i Boncompte, a partir d’aquest moment serà coneguda com a Dra. Lluïsa Viguera.

Un any després es trasllada a Buffalo (Nova York) on fa un fellowship en medicina interna en a l’Hospital General de Buffalo.

El 1970 és acceptada al servei de medicina de la Universitat de Buffalo, on juntament amb els altres membres del servei li correspon l’atenció mèdica d’uns trenta mil estudiants de tots els estats del país i de molts països estrangers. És la metgessa més popular del servei, perquè és considerada una “metge de capçalera” tal com eren abans, que estava a tota hora a la seva disposició i feia de consellera i a vegades fins i tot de mare. El seu coneixement de llengües, anglès, francès, castellà i català la feia la metgessa més sol·licitada pels estudiants estrangers.

Molts estudiants africans eren portadors de malalties parasitàries desconegudes pels metges locals. Això desperta l’interès de la Dra. Casals per aquestes malalties, de manera que amb els anys serà reconeguda com l’especialista en malalties parasitàries més consultada pels metges locals quan sospitaven una malaltia d’aquest tipus.

El 2003, després de retirar-se del servei a la Universitat de Buffalo va viure a Carolina del Sud on la seva filla, la Dra. Adele Viguera amb el seu marit i tres fills la visiten tot sovint. Allà segueix amb la seva vocació de sempre per la medicina i s’integra a un grup de metges que treballen en una clínica per gent sense assegurances ni mitjans per pagar les visites. Mor l’any 2008 d’un càncer pancreàtic.

MVB