Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

El Dr. Altés havia nascut a Sabadell, però fou un vigatà d’adopció ja que desenvolupà la seva activitat professional a Vic i visqué l’etapa de metge jubilat, que en el cas del Dr. Altés fou molt llarga, a la capital d’Osona.

Fa els seus estudis a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, on es un estudiant disciplinat que demostra aviat un interès per la ginecologia i l’obstetrícia, degut a la influència que va exercir en ell la figura del professor Pere Nubiola, que va conèixer quan feia el cinqué curs de la carrera, circumstància que el va decidir a escollir aquesta especialitat. Va tenir professors destacats con el professors Agustí Pedro Pons i Farreras Valentí, que van influir en la seva concepció de com s’ha d’exercir la professió. Acaba la carrera passa al servei del professor Víctor Conill de qui aprèn la cirurgia ginecològica. Un cop amb el títol d’especialista en Obstetrícia i Ginecologia, obté el 1947 una plaça interina de la Seguretat Social a Igualada, on hi està durant un període breu, ja que el mateix any es trasllada a exercir com especialista a la ciutat de Vic i a la comarca d’Osona.

Instal·lat a Vic s’integra ràpidament a la societat vigatana, col·laborant amb diferents facultatius que exerceixen a la zona, com el Dr. Miquel Salarich i el Dr. Àngel Rierola. Exerceix a la Seguretat Social i a la Clínica l’Aliança de Vic, arran de la proposta que li fa el president de la Junta Rectora de l’Aliança, el Dr. Melcior Arimany de integrar-se a aquesta institució. És a la Clínica l’Aliança on Anicet Altés desenvolupa la major part de la seva activitat professional com a metge especialista. El seu prestigi com a ginecòleg és notable en l’àmbit local i en les comarques d’Osona i el Ripollès. Va portar al món a milers d’osonencs i ripollesos i es l’iniciador de l’especialitat de Ginecologia i Obstetrícia a nivell hospitalari de Vic. Crea amb els seus col·laboradors, els Drs. Vinyoles, Alcubierre, Romeu, Franquesa, i Colomer, un servei que fa una revolució en la forma d’assistir al part.

A part de la seva professió, Anicet Altés sempre ha tingut inquietuds i interessos diversos, com la fotografia i la pintura. Li agrada implicar-se en la societat civil i en activitats culturals. És el primer president del Cineclub Vic, el 1958; president de l’Orfeó Vigatà del 1961 al 1963; president de la primera Junta d’Òmnium Cultural d’Osona del 1971 al 1976; vocal de la Junta d’Òmnium Nacional de 1971 a 1976 i vicepresident del 1982 al 1983. L’any 1997 l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia el nomenen Mestre de la Ginecologia Catalana, i des de l’any 1999 és soci d’honor de la Societat Espanyola d’Obstetrícia i Ginecologia.

Una vegada jubilat, s’incorpora com a membre de la Junta Comarcal d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona, col·labora activament en projectes pels metges jubilats. També en aquesta etapa escriu tres llibres, un de biogràfic on explica la vida de dos metges molt estimats a la comarca: Dr. Miquel Conill, Dr. Jordi Sala, metges i ciutadans de Vic (2009), posteriorment escriu un llibre sobre les seves reflexions del part titulat Parir o no parir (2013) i l’últim llibre Ahir... i abans-d'ahir: records d'un metge (2016).

JAM