Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Miquel Altés Monlleó, terratinent i empresari moliner que també exerceix de secretari municipal. Des de petit, Pere Altés mostra una notable capacitat per l’aprenentatge i, després de cursar l’educació bàsica a Batea, estudia al Col·legi de Falset on aconsegueix premis i mencions honorífiques d’àmbit provincial. Davant aquestes capacitats intel·lectuals, Pere Altés opta per estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1897.

Un cop acabats els estudis, exerceix de metge al poble de la Fatarella i, pocs mesos després, el contracta la Germandat de Batea. Pere Altés Rams, però, compagina la feina de metge amb l’explotació de les terres familiars i dels negocis moliner i vinícola al llarg de tota la vida. D’aquí, la iniciativa de fer construir un nou molí a Batea i un celler a la carretera de Maella en les primeres dècades del segle XX.

L’any 1907, es presenta com a independent a les eleccions de diputats provincials per la circumscripció de Falset-Gandesa tot i que no resulta elegit fins al 1911 quan es presenta amb una candidatura de coalició republicana i catalanista. El març d'aquest any, el diari Catalunya Nova el presenta com un «metge i propietari d’uns 35 anys, catalanista fervent de sempre”.

En l’acta de presa de possessió a la Diputació de Tarragona, Altés Rams forma part de la Comissió de Governació i de la Comissió Especial d’Estadística del Treball. Després, en la renovació de càrrecs del 1913, Pere Altés forma part de la Comissió de Beneficència. En aquesta primera etapa, el metge de Batea dóna suport a la creació de la Diputació Única, institució que acaba sent la Mancomunitat de Catalunya el 1914, presidida per Enric Prat de la Riba.

En les eleccions del 1915, Altés Rams no es torna a presentar i abandona la seva activitat política, ja que l’any anterior ha estat dur per a ell en l’àmbit personal en perdre la seva dona, Miquela Montserrat Meler, amb qui s’havia casat tot just un any abans. Amb ella, mor també el seu fill en el moment del part. El 1916, es casa de nou Mercè Bondia Guasc i té cinc fills.

El 1928, es trasllada a Gandesa on segueix fent de metge fins a l’any 1946. El 1939, Pere Altés finança la construcció d’una imatge de la patrona de Batea, la Mare de Déu del Portal per substituir l’original que havia estat destrossada durant la Guerra Civil. Després de quasi vint anys d’exercici mèdic a Gandesa, abandona la professió i es trasllada definitivament a Maella on es dedica a tenir cura de les explotacions agrícoles familiars i de les indústries de vi, oli i sabó que ha anat consolidant al llarg de la primera meitat del segle XX.

MBC