Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Prats de Lluçanès tot i que els pares són una família berguedana de comerciants del sector de material de construcció que s’hi desplacen pel seu naixement perquè tenen amistat i confiança amb el metge d’aquest poble. Així, Lluís Ballús creix i fa els estudis primaris i secundaris a La Salle de Berga per, desprès, fer la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on, després de ser alumne intern per oposició, en els primers cursos, a la càtedra d’Anatomia del professor Taure i a la de Cirurgia del professor Piulachs, en els darrers. Es llicencia el 1976 i fa els quatre anys de MIR de Cirurgia a l'Hospital Clínic de Barcelona on obté el títol de l’especialitat de Cirurgia General i Digestiva el 1980.

Seguidament, amb la seva esposa, Lluís Ballús s’estableix a Berga per exercir de cirurgià a l'Hospital Sant Bernabé sota el mestratge de l’excel·lent cirurgià Antoni Comelles Casals (1907 – 1991). Hi treballa fins al 1991 perquè esdevé cap clínic de cirurgia del Centre Hospitalari de Manresa on es converteix en l'introductor de la cirurgia laparoscòpica a la Catalunya Central. El 2006, després de les tensions que sorgeixen a causa de la unificació dels hospitals manresans a través de la Fundació Althaia i com que no està d’acord en el procediment seguit per aquesta fusió, Lluís Ballús deixa Manresa i retorna a l'Hospital Sant Bernabé de Berga on és nomenat cap del Servei de Cirurgia. A més, des de la dècada dels vuitanta, té la plaça de cirurgià del CAP de Berga que havia guanyat per oposició i, també, treballa per a la Mutualitat Tèxtil de Malalties ( MUTUAM) que li permet exercir com a metge privat a la capital del Berguedà.

Les habilitats especials de Lluís Ballús en la cirurgia tant oberta com laparoscòpica abdominal, en la cirurgia de la tiroide i en la cirurgia anus-rectal, són ben reconegudes pels seus col·legues tant a Manresa com a Berga. La seva popularitat entre els companys metges, afavoreixen que sigui elegit president de la Junta Comarcal del Berguedà del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona entre el 1986 i el 2010, essent també membre de la seva Assemblea de Compromissaris en diversos mandats.

Persona de caràcter fort, convençut i convincent, directe, segons els que el van conèixer, Ballús era un gran entusiasta de la música, té estudis de guitarra i n'és un apassionat que forma part de diverses bandes musicals com, entre elles: els Caducats, Vintage o Cridan's. És també presentador d'un programa musical de Ràdio Berga. És membre de diferents associacions locals com Àmbit de Recerques del Bergadà i Òmnium Cultural.

Catalanista radical, Lluís Ballús participa en la política militant –tot i que transitòriament- en formacions partidistes com l’Assemblea Bergadana Independent i Esquerra Republicana de Catalunya però no acaba de trobar-se bé fins que s’integra a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i s’esdevé un militant molt actiu i entregat que representa la comarca del Berguedà en les instàncies generals de país, formant part del secretariat nacional de l’ANC.

MBC