Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nét d'August Moret de Ciurana i fill de Joan Moret Roura, descendents d’una extensa nissaga de metges i cirurgians del Baix Empordà, i de Maria Branyas Morera, nascuda a San Francisco de Califòrnia, fa els estudis primaris als Maristes de Girona i el Batxillerat al Col·legi Valldemia de Mataró per, seguidament, fer la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Llicenciat l’any 1960, ingressa com a metge intern a la Clínica del Treball de Madrid on s’especialitza en Traumatologia, Cirurgia Ortopèdica i Rehabilitació. L’any 1962, abans de tornar per establir-se a Girona, obté una beca per fer una gira per diversos hospitals europeus.

Ja, a Girona, August Moret comença a treballar a la Residència Àlvarez de Castro, a l’Aliança i a la Clínica Girona. S’inicia en l’exercici professional, però, al costat del pare, que és digestòleg quan encara no hi ha especialistes a l’Aliança i cap provincial del Seguro Oligatorio de Enfermedad (SOE) alhora que treballa a la Residència Sanitària del SOE a Girona des de la seva fundació el 1956, dirigint-la del 1972 al 1974.

El primer Servei de Rehabilitació de la Residència de Girona es crea l’any 1972, dins l’etapa no jerarquitzada. August Moret Branyas n’és el responsable fins al 1974 perquè és en aquest moment que guanya la plaça com de cap del Servei per estar-s’hi fins a la jubilació el 1995, essent substituït per López de Letona. Les principals ocupacions d’August Moret són les escoliosis i la columna en general. Tot sovint, August Moret fa estades per ampliar coneixement com amb el doctor Cotrel de l'Insitut Calot Cotrel de Berck-Plage, a la Normandia francesa.

Juntament amb els doctors Casellas, Mur, Solà i Reyner, entre altres, August Moret forma part de l’equip de socis fundadors de la Clínica Girona i del grup d’especialistes que emprenen notables millores quirúrgiques com és la introducció de la Radiologia als quiròfans o les primeres intervencions de raquis en malalts escoliòtics. Professor i membre de la junta de l'Escola Universitària d'Infermeria, August Moret és l’introductor a Girona de les Escoles d’Esquena. És pèrit mèdic acreditat i, des del 1961, ajudant de l’equip quirúrgic de la plaça de braus de Girona en què arribarà a ser cap d’equip junt amb el cirurgià vascular Amado Tobia Cirurgià Vascular i l’anestesiòleg Jesús López Santos.

Amb una àmplia experiència en el tema de rehabilitació i havent desenvolupat una taula per posar guixos per a la correcció de les escoliosis-lumbars, August Moret és membre de diferents societats nacional i internacional com de l'European Spinal Deformities Society. Al llarg de la seva carrera, participa en diferents cursos i arribada la jubilació professional definitiva, continua fent diverses xerrades arreu i col·labora en múltiples activitats mèdiques i sanitàries.

Afeccionat a l’esport, August Moret participa en competicions automobilístiques com el I Ral·li de Girona, li agrada molt el mar i navegar a vela. Però, el tenis és el seu esport i no sols hi juga sinó que assumeix tasques directives, arribant a ser president del Club de Tennis de Girona des del 1982 fins al 1994. A més, té altres aficions i s’implica en la vida social i cultural gironina. President de la Fundació Tutelar de Girona i membre de les juntes directives de la Federació Catalana de Voluntariat Social, del Club Rotary de Girona, de què n’és president una temporada i governador del districte el 2007. Al Rotary porta a terme diferents projectes per ajudar a països en vies de desenvolupament com la creació d’un taller ocupacional per fabricar pròtesis a Ciudad de l’Este, a Paraguai.

La nissaga empordanesa de deu metges que el precedeix i que li dóna l’arrauxament professional i social que l’empeny, sembla acabar-se amb ell. Persona que ha tingut dos matrimonis, el primer amb Carmen Llosas de Bosch (+ 1985) amb qui té tres fills i el segon amb Maria Isabel Madruga Mateo. Li sobreviu també la mare de 113 anys que viu a Olot avui dia.

FXCC