Biografia
Fill de Rafael Curto Altadill i de Maria Vallès, família tortosina amb propietats agràries que té dos fills més: en Rafel que és un membre del Sometent de Sant Gervasi de Cassoles i mor cap al 1924 i la Concepció (1862-1934). N’Antoni, després d’obtenir el títol de metge per la Universitat de Barcelona el 1855, ingressa a l’exèrcit com a metge segon el 26 de maig de 1875. A primers de l’any següent, el destinen a Cuba com a metge primer on esdevé cap clínic i -després de guanyar dues Medalles al Mèrit, vermella una i blanca, l'altra- s’hi està fins al 1888, que retorna a Catalunya amb el grau de metge primer de Sanitat Militar.
El 1892, Antoni Curto és destinat al Batalló de Caçadors de Barcelona Número 3 i, dos anys després, l’envien al 14 Batalló del Regiment d’Infanteria de Luchana Número 28, des d'on és enviat a diverses Comissions de Servei com a Vilafranca del Penedès per fer un reconeixement judicial. El 1895, embarca encara com a metge primer al vaixell Catalunya novament cap a Cuba on, el 1896, és ascendit a metge major graduat i, a cap de dos anys, és nomenat subinspector de primera fins al 1898, moment en què és repatriat en el vaixell Los Andes. De l’estada cubana, n’escriu el periòdic local Diario de la Marina el 1896 i parla d’ell com 'l’heroi ignorat' no sols per la seva abnegada dedicació als soldats malalts de la guarnició del poble de Veguita –on hi ha estat destinat- sinó també perquè ha tingut cura dels indígenes.
El 1900, Antoni Curto és nomenat metge major i delegat de l’autoritat militar davant la Comissió Mixta de Reclutament de Barcelona, càrrec del qual cessa el 1902. Passa a subinspector de 2a classe com a resident a Barcelona al segon pis del portal 33 de la Plaça de Tetuan fins al 1906, moment en què es retira definitivament de l’exèrcit amb el grau de tinent coronel mèdic. Afiliat al Sindicat de Metges de Catalunya, exerceix a la seva consulta privada a Barcelona.
Antoni Curto es casa amb Mercè Puigjaner Vidal de Terrassa, filla de Cal Puigjaner d’Olesa de Montserrat, segurament poc abans de l’any 1895 perquè la seva filla Maria, la primera dels 4 fills que té el matrimoni neix aquest any. El segon, Josep Curto Puigjaner (Barcelona, 1904 – Sitges, 1996) és metge com el pare. Es té coneixement que, almenys des del 1908, la família passa els estius a Ripoll on els Puigjaner hi tenen propietats i on, l’any 1910, s’hi construeix una casa. Molt integrat a la vida quotidiana de Ripoll, es considera el doctor Curto Vallès un benefactor de la població a la qual atén com metge gratuïtament sempre que la gent que no té recursos li ho demana.
En reconeixement a l’il·lustre metge i estiuejant del Ripollès, l’Ajuntament de Ripoll posa el nom de Doctor Curto a un passatge de la vila.
MBC