Biografia
Neix a Girona però ja fa el batxillerat a Barcelona, on es trasllada a viure amb la seva família. Acaba la carrera de Medicina el 1875. Durant els seus estudis, ja ha quedat impressionat per la personalitat del catedràtic Joan Giné i accepta la seva invitació per fer guàrdies al Manicomi de Nova Betlem, dirigit pel mateix professor. Així, desperta el seu interès per la Psiquiatria i la seva dedicació de per vida.
Galceran s’està 7 anys a Nova Betlem, primer com a resident. Desprès, com a metge principal, assumint, pràcticament, la direcció del centre. Col·labora activament en la revista Revista Frenopàtica de Barcelona, editada per Giné y Partagás com a òrgan d’expressió científica del Manicomi. Artur Galceran es responsabilitza de la secció clínica amb l’exposició de casos interessants i dels diferents tractaments que reben els malalts ingressats. A la revista, d’aparició mensual i publicada durant 5 anys, Galceran és qui més articles hi escriu.
L’any 1883, Giné li encarrega l’organització del Certamen Frenopàtic, el primer congrés de Psiquiatria que es fa a Espanya.
Dos anys més tard, el 1885, Artur Galceran accepta dirigir el Manicomi de Sant Boi, que passava per greus dificultats ja d’abans la mort d’Antoni Pujadas, el seu fundador. Aconsegueix la seva revalorizació fins a la seva venda a l‘Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu el 1895. L’any 1910, quan s’inaugura l’Institut Pere Mata de Reus, accepta la codirecció del centre a distància en un intent de prestigiar aquest manicomi. Alhora, passa a exercir la medicina privada amb molt d’èxit.
Artur Galceran és decididament organicista i creu que les malalties psiquiàtriques tenen un substrat anatomopatològic. Els aspectes que més l’interessen són la relació entre certes alteracions cutànies amb la malaltia mental. També, la influència dels fenòmens meteorològics en l’aparició de trastorns mentals.
Galceran es considera a si mateix neuròleg i mentalista. El 1911, és fundador i primer president de la Sociedad de Psiquiatría y Neurología de Barcelona, l’actual Societat Catalana de Neurologia. El seu únic fill, Artur Galcerán Gaspar (+1959), llicenciat en Medicina el 1907, és continuador de l’especialitat psiquiàtrica i esdevé director de l’Institut Neurològic Municipal.
MBC