Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del pagès Miquel Vilardell i de Dolors Picas, estudia el batxillerat a l’Institut de Girona on obté el títol el 1925 per, tot seguit, estudiar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1939. Just acabada la carrera, li sorgeix l’oportunitat de substituir el metge de Calders on hi exerceix des de l’octubre del 1939 i on coneix la que serà la seva esposa, Maria Tarrés, una mestra de la Colònia Jorba.

El 1945, Miquel Vilardell Picas és nomenat metge interí de Calders, càrrec del qual cessa el 1946 per incorporació del propietari titular a la plaça. Aquest mateix any, marxa a fer de metge a Borredà, la seva població nadiua on ja s’hi estarà els següents 40 anys. A Borredà, és ben conegut perquè pertany a una família amb arrels al poble, Cal Vilardell.

El doctor Vilardell té molta feina a Borredà perquè, a més de ser el metge del poble, ho és de les poblacions veïnes que pertanyen al partit mèdic de Borredà: Alpens, La Quart, Salcelles, i Sant Jaume de Frontanyà. En aquells anys, totes les cases de pagès de la zona estan habitades, són un total d’unes 200 masies, fet que exigeix una gran dedicació al seu metge que està obligat a fer molts desplaçaments per visitar els malalts. Vilardell hi va a cavall fins que va pot disposar d’una moto Guzzi i, anys més tard, d’un Citroën 5CV.

Típic metge de poble d’aquella època, el doctor Vilardell Picas treballa tots els dies de la setmana, tots els dies de l’any i sempre està disponible pels seus malalts. A més, fa de metge, de metge obstetre, de traumatòleg i també de cirurgià tot i que, potser, en aquest àmbit es limita a la cirurgia menor.

Durant els anys que fa la carrera, Miquel Vilardell Picas viu a Barcelona, al carrer Berga 17. No té cap activitat política i, quan comença la Guerra Civil, només li falta una assignatura per acabar la carrera. Inicialment, decideix amagar-se a Borredà a casa dels pares i pensava que hi passaria un any però, discretament, hi passa quasi tota l’escomesa fins al juny del 1938, moment en què és mobilitzat però no s’incorpora a l’exèrcit republicà. Acabada la Guerra, Vilardell Picas és sotmès al procés de depuració que el Col·legi de Metges sotmet a tots els seus membres però el seu expedient es conclou sense càrrecs i cap limitació per exercir professionalment, considerant que era un home de vida pública i privada irreprotxables. Obté el títol el 1939 i el registra al COMB el 25 novembre 1940 on hi figura inscrit com a tocòleg.

Amic d'Àngel Soler Daniel, metge de Vilada i creador del sanatori per als tuberculosos en aquest poble, Miquel Vilardell Picas és nomenat alcalde de Borredà i pren possessió del càrrec a mans del governador civil Albert Blanch Pla el dia 8 de gener del 1963, després d’haver-li demanat l’alcalde Noguera de Berga, també amic seu. El seu fill recorda que la dedicació a l’alcaldia l’angoixava, no si sentia còmode. Ell era un metge vocacional i el càrrec el destorbava per fer la seva feina de metge. No és fins a l’any 1974 quan -gràcies a la carta que escriu el seu fill Vilardell Tarrés al governador civil Martín Villa dement el seu cessament- pot deixar de ser alcalde de Borredà.

Miquel Vilardell Picas es jubila el 1980 tot i que manté oberta la seva consulta particular al carrer Serradet, s/n de Borredà. Els últims anys de la vida, però, els passa a Barcelona, fet que va entristir molta gent del poble, que no volien perdre la possibilitat de consultar al doctor Vilardell qualsevol problema de salut de què en tinguessin necessitat. En homenatge i record, un carrer del poble de Borredà duu el seu nom.

L’únic fill de Miquel Vilardell Picas, és el també metge internista i expresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell Tarrés.

MBC