Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix al si d’una família modesta. La mare, que treballa de pentinadora, és qui l’ensenya de llegir i escriure Fabrés. Fa el batxillerat amb beques que li permeten estar d’intern al Col·legi dels Salesians de Mataró. El 1918, va a Barcelona decidit a fer Medicina i, per mantenir-se lluny de casa, fa de preceptor d'un col·legi d’Escolapis alhora que treballa en una farmàcia. Acaba la carrera el 1925 i, ja casat, marxa a exercir a Begues. No s’hi està gaire perquè, només un any més tard, comença a fer de metge a Gavà.

Ja d’estudiant de Medicina, mostra el seu interès per la política i ingressa a les files de Joventut Nacionalista de la Lliga Catalanista. Després, passa a Acció Catalana i, finalment, a Esquerra Republicana de Catalunya, amb qui participa a les eleccions municipals del 1931. Amb el triomf d’Esquerra és elegit tinent d’alcalde de Gavà i assumeix la responsabilitat municipal sobre les finances, escoles, higiene i beneficència.

Fa de metge de poble amb la inquietud de fer una pràctica que podríem considerar moderna com seria la introducció del fòrceps per fer parts o la implantació del primer aparell de raigs X al poble. Demostra una gran preocupació per la higiene tant en la seva activitat professional com en la política. Fabrés és responsable i s’assegura que la població de Gavà tingui un subministrament d’aigua potable. Bartomeu Fabres és el metge de l’empresa Roca, ubicada a Gavà i, també, metge de família, guanyant-se l’afecte i la confiança de la gent del poble.

Després les eleccions del 1936, quan l’alcalde de Gavà ha de dimitir, Bartomeu Fabrés assumeix l’alcaldia tot i que dura poc en el càrrec davant la pressió dels anarquistes locals amb els que ha tingut conflictes en els anys anteriors. Li exigeixen que es supediti a les seves ordres. Fabrés no accepta les seves condicions i renuncia a seguir fent d’alcalde. Pocs dies desprès, l’onze de setembre, és tret de casa amb l’engany que ha d’anar a atendre un accident de trànsit. No hi torna mai: és afusellat a les Costes del Garraf.

L’any 1982, es crea el Centre d’Estudis Doctor Fabrés que, entre d'altres treballs, publica la seva biografia el 1987. També, des del 2003, Gavà li ret homenatge en donar el seu nom a un Centre d’Atenció Primària, el Gavà II: CAP Bartomeu Fabrés i Anglada.

MBC