Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Psiquiatre de formació clàssica, es va llicenciar el 1969 a la Universitat de Barcelona. Durant els anys d’estudiant a l’Hospital Clínic de Barcelona, es va interessar per la clínica universitària de psiquiatria, que dirigia el professor Ramon Sarró i va entrar a la seva càtedra, primer com alumne intern per oposició i després com a metge adjunt.

Metge emprenedor, es va interessar en la renovació de les institucions sanitàries, sobretot dels hospitals psiquiàtrics. En els anys setanta, feu diverses estades a l’estranger, primer a la Gran Bretanya per estudiar els principis de la comunitat terapèutica democràtica del psiquiatre social Maxwell Jones i el funcionalment dels seus hospitals. Després va fer una estada a Itàlia al centre que dirigia el Dr. Franco Basaglia, fundador del moviment de la Psiquiatria Democràtica. També, tenia contacte amb la psiquiatria francesa i el seu moviment de reforma del sector i la psicoteràpia institucional, a través d’un dels seus creadors el psiquiatre i psicoanalista català exiliat Francesc Tosquelles, junt amb altres psiquiatres francesos.

Josep Fàbregas va ser un dels psiquiatres que va creure que les polítiques de salut mental i els dispositius assistencials havien de canviar, i per això era necessària la conscienciació de l’Administració, l’adequació de les institucions i de l’organització de l’atenció i una correcta dotació pressupostària. Aquest nou moviment, rebutjava l’internament dels malalts mentals en els hospitals asilars, i defensava la rehabilitació i la reinserció a la comunitat, el respecte als drets humans i la lluita contra l’estigma. Per aquest motiu, a més dels hospitals d’aguts era necessària l’existència d’hospitals de dia, comunitats terapèutiques, centres de rehabilitació psicosocial, clubs socials etc.

El Dr. Josep Fàbregas creia que “l’estabilització de les persones amb patologia mental sovint passa pel sentiment de pertinença a la societat”.

Amb aquest objectiu, el 1981, organitza el primer hospital de dia a Barcelona, on es van desenvolupar els principis bàsics de la psicoteràpia institucional i les premisses de la psiquiatria comunitària a Catalunya. L’any següent va ser un dels fundadors del Centre de Psicoteràpia Barcelona Serveis Salut Mental, amb una filosofia assistencial pròpia i innovadora, al qual van seguir tot un seguit d’equipaments especialitzats integrats a la xarxa pública. Dignitat en el tracte, cura dels espais físics, èmfasi en la relació com a eina terapèutica, participació de la persona en el seu procés de recuperació, implicació de la família i de l’entorn comunitari, el treball col·laboratiu i en xarxa eren alguns dels elements claus d’aquesta manera de fer.

La Fundació CPB Dr. Fàbregas va ser fundada l’any 1983, concretament, el 29 de setembre com a una Fundació cultural anomenada Fundació Espasa, posteriorment va canviar la seva denominació l’any 1995 i va passar a ser Fundació de Salut Mental, C.P.B., el darrer canvi de denominació va ser el 2015 anomenant-se Fundació CPB Dr. Fàbregas.

Josep Fàbregas fou psiquiatre amb un currículum dens i prolífic, tant el pla assistencial, com docent. Professor de l’Escola universitària de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de la UB. Metge adjunt del Departament de Psiquiatria de l’Hospital Clínic (1972-1980). Fundador i Director general del Centre de Psicoteràpia de Barcelona - Serveis de Salut Mental (CPB-SSM). President de l’Associació Catalana de Salut Mental (ACSAM) (1985-1992), del Fòrum de Salut Mental (2004-2011) i BCN Salut Mental des de la seva constitució a 2011. Membre del Consell Assessor de Salut Mental del Departament de Salut i de la Comissió Permanent del Consell de Salut Mental de UCH. Director general de la Clínica Galatea del PAIMM (Programa d'atenció integral al metge malalt). Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona de 2011 i Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari, a títol pòstum, el 2015.

El seu pensament i la seva manera de fer continuen vius, conreant la innovació i la salut mental comunitària dins la xarxa pública de salut mental amb l’impuls dels professionals i l’equip directiu de CPB Serveis Salut Mental i amb l’impuls de la seva esposa la Dra. M. Rosa Verdaguer Rosas. Cada dos anys l’Associació BCN Salut Mental convoca el Premi a la innovació assistencial Dr. Pep Fàbregas.

MBC-SFCo