Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Tot i que la informació és escassa, l'apel·latiu Girondí suggereix que neix a Girona on sembla que es trasllada la família des de Córdoba. Potser hi va viure un temps o potser qui ja era gironí era el seu pare, al que ja li deien així. Sabem que vivia de la seva professió de metge i està documentada la seva presència a Barcelona entre 1336 i 1375, quan mor durant una epidèmia de pesta negra.

Diversos documents relacionen a Nissim ben Reuben Girondí amb la Casa Reial aragonesa perquè va atendre com a metge alguns dels seus membres –entre ells els infants Joan i Alfons- durant el regnat de Pere IV. A més, dirigeix la Yeshiva o Acadèmia Rabínica de Barcelona on compta amb nombrosos deixebles.

En les seves obres menciona que va tenir com a mestres Rabenu Pérez ha-Cohen i Salomó ben Adret (1235 – 1310) que va ser rabí de Barcelona durant més de quaranta anys i una figura capital de la cultura catalana medieval a més d'un dels talmudistes més reconeguts de l'Edat Mitjana. Va ser director de l'Acadèmia Rabínica de Barcelona on tenia deixebles com Seset Perfet, Hasday Crescas, Simón ben Semah Duran, Yosef ibn Habib, i Abraham ben Yshaq ha-Levi, convertint-se en el mestre més famós de la llei jueva del segle XIII. Era també creditor de Jaume I el Conqueridor.

Entre 1367 i 1368, juntament amb el seu deixeble Hasdai Cresques, Nissim Ben Reuben Girondí és empresonat durant deu dies per una falsa denúncia. Després, el 1370, torna a patir un altre empresonament, acusat d'uns càrrecs que mai van ser concrets i dels que, mesos més tard i després de ser alliberat sota fiança, va ser exonerat de tota culpa.

Una activitat important de Nissim ben-Reuben Girondí consisteix en la redacció i tramesa de dictàmens legals en resposta —responsum— a les consultes que li formulaven les persones que necessiten assessorament legal -d'acord amb les lleis talmúdiques- per solucionar els conflictes o problemes que afecten les distintes esferes de la vida i l'organització social i religiosa jueva. Es calcula que va arribar a respondre aproximadament unes mil consultes però només se'n conserven unes setanta-set.

Entre la seva obra, però, té més interès un manuscrit trobat en època recent que conté un comentari de la Bíblia i que, probablement, va escriure cap al final de la seva vida perquè no l'arriba a acabar. Entre la seva obra, també, s'ha de mencionar un conjunt de dotze homilies o sermons -Derashot- i comentaris a les Halakot o disposicions legals.

Nissim ben-Reuben Girondí, que és considerat una autoritat en la llei mosaica, és una figura destacada de la comunitat jueva de Barcelona a la que representa sovint davant la Cort i les autoritats cristianes.

MBC