Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de l’empresari de la restauració establert a Tarragona Àngel Andreu Mur, natural de Vall-de–Roures, comarca del Matarranya, i d’Adela Carcolé Compte. Fetes les primeres lletres i el batxillerat a la seva ciutat natal, concretament, a les Escoles Franceses de la Rambla Nova i a l'Institut Martí Franques. L’any 1946, es llicencia en Medicina per la Universitat de Barcelona i, tot seguit, obre consultori particular al número 6 de la Rambla Nova, llavors batejada com “Avenida Generalísimo”. Paral·lelament, es fa càrrec dels Serveis Mèdics del Regiment d’Infanteria Ebro, Núm. 56, de Tarragona on hi exerceix durant deu anys seguits.

Per obtenir el títol de l’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT), Àngel Andreu assisteix a l’Hospital Clínic de Barcelona al Servei de Cirurgia que dirigeix el professor Pere Piulachs i on coincideix amb col·legues estrangers que, més endavant, li facilitaran fer estades periòdiques de formació al Servei del professor Merle d’Auvigné de l’Hospital Cochin de París entre el 1950 i el 1991, any de la seva jubilació. Molt abans, però, des del 1948, Àngel Andreu és director mèdic de la Mútua d’Accidents de Tarragona alhora que exerceix de metge traumatòleg de l’Ambulatori de la Seguretat Social de Tarragona.

Malgrat això, la seva principal activitat assistencial la realitza als quiròfans de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona on s’esdevé el màxim exponent del Servei de COT fins a l’any 1987 després d'una llarga trajectòria. De fet, el 1951, quan el cirurgià Enric Guasch Giménez (1899-1987) assumeix la presidència de la Diputació de Tarragona, i és nomena director de l’Hospital a Josep Adserá, Àngel Andreu és encara metge agregat ajudant al Servei de Cirurgia, adscrit tant al Departament de Dones com al d'Homes. El 1957, és ben reconegut com a especialista de COT fins al setembre de 1963 quan, amb la reorganització de l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, se'l nomena cap del Servei d’Ortopèdia, ara separat del Servei de Rehabilitació. Finalment, és el 1968 quan es designa Àngel Andreu director del Servei de Traumatologia, comptant en el seu equip amb els cirurgians Josep M Combalia Aleu i Josep M Coy Solsona.

Director provincial de l’Obra Sindical del “18 de Juliol” de Tarragona des del 1969, un any després, és designat regidor municipal, tinent d’alcalde i president de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona que presideix l’alcalde Ricard Vilar Guix. Més endavant, l’any 1976 amb l’alcaldia d'Esteve Banús Fernández, el doctor Àngel Andreu Carcolé, novament és regidor i, concretament el 26 de febrer, pren possessió del càrrec de primer tinent d’alcalde del consistori tarragoní on assumeix la presidència de la Comissió d’Agermanament, Cultura i Sanitat. Pocs mesos després, el 15 de juliol, Andreu dimiteix adduint la impossibilitat de fer compatible aquest càrrec amb la pràctica mèdica.

Organitzador de diferents cursos com el “Seminari d’Accidents” del 1969 en què és secretari, és a més ponent de diverses conferències divulgatives al Col·legi d’Auxiliars Sanitaris i a l’Escola d’Infermeres de Tarragona, entre altres seus com el mateix Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. És, a més, l’autor de Records de la Rambla Nova d’un Septuagenari, obra publicada el 1997 com a llibre de records i vivències personals al voltant de la Rambla Nova de Tarragona on viu.

Membre fundador i president del “Club Los Leones” de Tarragona el 1971, Àngel Andreu rep l’homenatge del Col·legi de Metges de Tarragona que el distingeix amb la Creu de Sant Cosme i Sant Damià el 2005. Aquest mateix any, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya reconeix la seva trajectòria professional amb el lliurament del Premi a l’Excel·lència Professional en Medicina d’Hospitalària.

Del seu enllaç matrimonial amb Maria Cruz Jiménez Llena, antiga companya de batxillerat, l’any 1948, en neixen quatre fills: Anna, Cristina, M. Lluïsa i Àngel. Aquests dos últims han seguit les petjades del pare i exerceixen, la primera, com a adjunta del Servei de Traumatologia de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i, el segon, com a responsable de Medicina Laboral del mateix centre.

JBPà