Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascuda a València com els seus pares, és filla de Pasqual Andreu Mora -Inspector d'Hisenda traslladat a Barcelona el 1889- i de Vicenta Boigues Gil. Les primeres lletres i l'inici del batxiller el fa a Barcelona però el continua a Reus i Lleida on obté el títol de batxillerat. Amb una clara vocació mèdica, els dos primers cursos de Medicina els segueix a la Universitat de Saragossa però acaba la carrera a la Universitat de Barcelona el 1903, un curs que també té com a llicenciades dues dones més: la lleidatana Francesca Fontova i l'empordanesa Trinitat Sais. A les tres se'ls nega que aparegui el seu retrat -tot i ser llicenciades com els homes- a l'Orla de la Facultat de Medicina segons recordava recentment Robert Foz Tena (1918-2017), metge i fill d'un dels companys llicenciats aquell curs. Miracle Andreu, però, és admesa per formar-se al costat del professor Miquel A Fargas amb qui s’inicia com a metge ajudant a la Policlínica Dr. Fargas i qui probablement li dirigeix la tesi doctoral Sintomatología y diagnóstico de los quistes ováricos que llegeix a la Universitat Central de Madrid el 1904, convertint-se en la quarta doctora en Medicina de tot l'Estat.

Paral·lelament, Miracle Andreu emprèn l'exercici particular a la consulta de malalties de les dones i dels nens que obre només acabar la carrera. Sabem que el 1905, fa un primer trasllat de domicili i del Consultori Mèdic Quirúrgic propi per establir-se a l'entresòl dret del número 8 del carrer Pelai de Barcelona. Després, el 1913, la trobem visitant al primer segona del número 1 del carrer Vergara de la mateixa ciutat. Però, un altre cop el 1917, trasllada la seva residència i el gabinet Mèdic Quirúrgic al carrer Puigreig número 8 del barri de Sant Gervasi on, inicialment, passa consulta diàriament fins al 1920, moment en què només visita tres dies a la setmana.

L'any 1910, participa en el Primer Congrés Espanyol Internacional de la Tuberculosi que se celebra a Barcelona i forma part del Comitè de Dames que es crea per fer una crida de conscienciació del paper fonamental que tenen les dones a l'hora de combatre aquesta malaltia. En aquest grup, entre altres, es troben la també metgessa Trinitat Sais o la mestra i pedagoga Celestina Vigneaux.

Casada des del 1906 amb Adolphe Fortuny Garreta, batlle del 1912 al 1915 i del 1919 al 1925 del poblet d'Oceja de la Catalunya Nord -conegut antigament com a Osseja- on la família hi passa els estius amb els dos fills del matrimoni. El 1925, enviuda quan els nois Adolf i Pere tenen 18 i 13 anys. Més endavant, Miracle Andreu es casa en segones núpcies amb Francesc Grau Carbonell, que li sobreviu.

El 1928, Miracle Andreu informa que reobre la seva consulta per tractar les malalties de la dona, ara, al pis principal segona del número 184 del carrer Muntaner de Barcelona. Un any després, però es dóna de baixa de l'exercici professional i sembla que no torna a treballar fins a l'any 1944, quan sol·licita ser admesa al Col·legi de Metges de Barcelona per fer de metgessa ginecòloga a Mataró. Depurada sense sanció, consta que té consulta al número 66 del carrer Churruca de la capital del Maresme on també hi resideix fins a la seva mor el 14 de desembre del 1945.

MVR