Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Ramon Borrell i de Teresa Pedrós, després d'estudiar al Col·legi dels Maristes, obté el títol de batxiller a l’Institut de Lleida l’any 1953. Seguidament estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1961. Durant la carrera, és alumne del catedràtic Ramon Arandes, de qui prové la seva vocació per ser cirurgià i així s’especialitza en Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica (COT) a l’Hospital Clínic, obtenint el títol el 1967. Només acabar la carrera, però, exerceix a l’Hospital de la Creu Roja d’Hospitalet de Llobregat on arriba a ser el cap del servei de COT. També, assisteix a l’Hospital de la Mutua ASEPEYO de Sant Cugat del Vallès on arriba a ser el cap de la Unitat de Traumatologia de l’Esport i l’Esforç i, més tard, director d'ASEPEYO.

Josep Borrell, de la mà del doctor Carles Bestit, arriba al FC Barcelona el 1982. Els primers set anys, és el cirurgià dels jugadors del futbol base fins que, el 1988, relleva González Adrio com a metge del primer equip. Durant 21 anys, Borrell és el traumatòleg del Barça del Dream Team. És un temps en què opera a jugadors del primer equip de futbol com Ronald Koeman, Pep Guardiola, José Mari Bakero, Diego Armando Maradona, Schuster, Stoikov o Zubizarreta, entre molts altres. També, del basquet com Juan Antonio San Epifanio -Epi-, o de la mateixa directiva com el president Josep Lluís Núñez, a qui opera del maluc. En els darrers quatre anys que s’està al Club com a metge, Josep Borrell és nomenat cap dels Serveis Mèdics, càrrec que abandona el 2003 quan accedeix a la presidència en Joan Laporta.

Excel·lent persona, amable i generós, a més d’un excel·lent cirurgià, Josep Borrell està dotat d’una gran capacitat organitzativa. Així ho demostra al FC Barcelona on, arran d’una forta polèmica que suscita una lesió de Koeman, imposa el criteri d’autoritzar als esportistes blaugranes la consulta d’un metge aliè al Club si així ho volen, però amb la condició d’acceptar que la visita la facin acompanyats d’un metge dels Serveis Mèdics del Barça i que el consultor informi per escrit el diagnòstic i proposta de tractament perquè el Club en tingui constància.

Un cop desvinculat professionalment del FC Barcelona, després d’haver estat president de la Societat Espanyola de Traumatologia de l’Esport i cap de la Delegació de Catalunya de l’Equip de Mutualitats de Futbolistes Espanyols del 1980 a 1999, Josep Borrell es dedica a la seva consulta particular. Cal destacar, també, l’activitat docent i divulgativa que havia desenvolupat com a professor de l’INEFC de Lleida, professor associat a la càtedra de Patologia Quirúrgica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) des del 1976 a 1987, any en què, amb el mateix càrrec, passa a impartir l’assignatura de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A més, continua participant en diferents cursos i congressos nacionals i internacionals de les societats de l’especialitat on intervé amb comunicacions sobre COT en la seva aplicació als esportistes, les seves lesions i recuperació. Més de mil intervencions quirúrgiques avalen la seva fama de metge rigorós i professional.

Casat amb Maria Daniel Solsona, el tercer dels seus quatre fills, Jaume Borrell Daniel segueix l’especialitat paterna com a especialista en Medicina de l’Educació i l’Esport. Nomenat Fill Il·lustre de Castellserà i donar el seu nom a un dels carrers del seu poble natal on és traslladat quan mor a Barcelona després d’una llarga malaltia.

MBC-MVR