Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Pertany a una família dedicada a la química i a la medicina. El seu avi, José Chabás Bordehore (1877-1963), era un destacat metge valencià, de conviccions socialistes, col·laborador de diferents diaris valencians i fundador del setmanari La Semana Electoral, mitjà des del qual critica el sistema educatiu espanyol. Va ser president del Col·legi de Metges de València i impulsor del sindicat mèdic de València. Funda i dirigeix la Revista de Higiene y Tuberculosis i la Unió Sanitària Valenciana. L'any 1941, es trasllada a Barcelona acollit per la família del doctor Jaume Ferran Clua i on ja hi viu el seu fill, el químic José Chabás López des de fa un temps.

La seva néta, Elena Chabás estudia al Liceu Francés de Barcelona per, tot seguit, estudiar medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1970. El 1972, després de fer l’especialitat, i titular-se en anestesiologia a l’Hospital Clínic, és contractada pel mateix hospital com a metge adjunt i roman al Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor fins a la seva jubilació, ja havent obtingut la categoria de consultora.

El 1972, la doctora Chabás forma part del nucli de metges que impulsen la creació de l’Escola Professional d’Anestesiologia de l’Hospital Clínic on s’han format dotzenes de professionals d’aquesta especialitat. Al servei, del 1974 al 1993, és la responsable de l’anestèsia pediàtrica i desenvolupa tècniques pioneres en l’anestèsia dels prematurs i en l’anestèsia locoregional en nens, experiències que -amb la seva assistència als diferents congressos i reunions de l’especialitat- transmet i facilita la introducció en altres hospitals espanyols. Durant aquesta etapa, fa una estada a l'Hôpital Necker-Enfant Malades de París. A partir del 1997, Elena Chabás és la responsable de la Unitat de Dolor Agut Postoperatori, una de les primeres unitats d’aquesta disciplina a Espanya. Alhora, s’ocupa de l’assistència a la Clínica del Tractament del Dolor de l’Hospital Clínic.

Doctorada per la Universitat de Barcelona el 1993 amb la tesi 'Repercusión de la analgesia morfínica postoperatoria sobre la respuesta endocrina y la función pulmonar en el paciente pediátrico', manté una important activitat acadèmica, amb diverses publicacions i projectes de recerca relacionats amb la premedicació anestèsica pediàtrica i el maneig del dolor. Destaca, a més, la seva activitat docent i de formació de metges especialistes i la seva participació en diversos congressos on forma part de grups de treball orientats a la implantació d’unitats de tractament del dolor a altres hospitals nacionals.

MBC