Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill dels mestres de l’Escola Pública de La Batllòria, el pare és a més secretari de l’Ajuntament de Montnegre. Estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1895 i s'estableix a Sant Celoni per, de seguida, posar-se a treballar com a practicant alhora que fa de metge substitut de Josep Alfàras i Planas, facultatiu titular de Sant Celoni, que havia estat diputat a Corts i alcalde del poble a qui li faltava poc per jubilar-se. Ja jubilat, Joan Evangelista Barri Caballé hereta la seva clientela i emprèn una intensa activitat com a metge del poble, fent nombroses visites a domicili. El 1929, és nomenat també metge titular de Palau Tordera per destitució del metge titular d’aquesta vila. El doctor Barri té especial cura dels infants i se li atorga el mèrit d’haver aconseguit una reducció de la taxa de mortalitat infantil a la comarca.

Es casa amb Assumpció Draper Alfàras, filla del farmacèutic i escriptor Miquel Draper Batllori, que és l'apotecari de Sant Celoni, membre d'Unió Catalanista i un dels representants que participa en la redacció de les Bases de Manresa el 1892. Barri és membre del Círcol Autonomista la Constància i milita a la Lliga Regionalista, partit amb el què accedeix com a regidor i primer tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Sant Celoni el 1904 fins al 1912. L’any 1916, torna a ser elegit regidor, tinent d’alcalde el 1918 i, finalment, alcalde entre 1919 i 1920.

L’any 1911, Joan Evangelista Barri és un dels principals impulsors de l’arribada a Sant Celoni dels Germans de les Escoles Cristianes, La Salle, i forma part de la junta fundadora i de la gestora del centre. El doctor Barri els proporciona una casa de la seva propietat com a allotjament i escola fins a l’any 1920 que inauguren l'Escola definitiva. En aquests anys, a més, propicia la construcció de l'Ateneu de Sant Celoni i el presideix durant el bienni de 1925-1926. Els anys 1928 i 1929, és caporal del Sometent i, el 1933, president del Consell Local d'Ensenyament Primari de la vila.

Barri té una certa activitat immobiliària que, el 1903, s’inicia amb la construcció de Can Barri al carrer d'Anselm Clavé i segueix amb la casa de la Carretera Vella el 1911. Després, l’any 1922, edifica per instal·lar la fàbrica tèxtil de Can Palà i, a partir de l’any 1931, és també el propietari d'un molí de trituració de marbre.

El seu fill, Pere Nolasc Barri Draper és metge de Sant Celoni i jutge de pau durant més de 25 anys entre 1930 i 1985. El seu nét és el doctor Pere Nolasc Barri Ragué, reconegut expert en fecundació in vitro.

MBC