Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nét del metge de Rodonyà, Alt Camp, Pau Teixidor Terrida, fa els estudis secundaris al Col·legi Sant Miquel de Barcelona i la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on és alumne intern de la Clínica Mèdica del professor Gibert Queraltó a l’Hospital Clínic. Es llicencia l’any 1962 i, seguidament, fa una estada d’un any a París, al Servei del professor Jacques Caroli a l’Hospital Saint Antoine on es forma com a hepatòleg. A la tornada a Barcelona, Joan Rodés es converteix en l’home de confiança del professor Gibert Queraltó i organitza un equip de col·laboradors per dedicar-se a l’atenció dels malalts hepàtics. Aviat, la Unitat d’Hepatologia del Clínic destaca per la seva producció acadèmica i perquè incorpora unes tècniques d’exploració que encara no s’utilitzaven en el nostre medi. Rodés participa de manera activa en la reforma de l’Hospital Clínic de l’any 1972 que impulsen els catedràtics Cristóbal Pera i Ciril Rozman amb la col·laboració del Dr. Miguel A. Asenjo, que era el director tècnic de l’hospital, i que va ser qui redactar el projecte de reforma. Perióde en el qual es crea el Servei d’Hepatologia, l’únic existent a Espanya i que dirigeix Rodés.

Impulsor de la recerca clínica i translacional, que permeten que el servei de Rodés tingui una producció acadèmica molt notable. Des de la presidència de l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge contribueix a elevar el nivell de l’Hepatologia espanyola mitjançant la formació de grups de treball en la majoria dels Hospitals del país. El seu servei es converteix, també, en un centre d’excel·lència per la formació d’especialistes en hepatologia espanyols i llatinoamericans. Rodés s’esdevé en un dels hepatòlegs europeus més notables i apreciats, amb protagonisme a totes les reunions científiques sobre malalties del fetge.

Catedràtic de Medicina Interna de la Universitat de Barcelona des del 1985, després d’anys de lideratge clínic, a principis de la dècada dels anys noranta del segle passat, Joan Rodés passa al món de la gestió. Es converteix en director general de l’Hospital Clínic on crea l’Institut d’Investigació Bàsica August Pi i Sunyer (l’IDIBAPS). Presideix el Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i Seguretat Social durant molts anys, influint de manera notable en l’expansió de la recerca clínica i de la recerca bàsica als hospitals espanyols.

Objecte de múltiples honors i distincions d’institucions catalanes, espanyoles i d’altres països, Joan Rodés Teixidor rep, entre altres, les Medalles Josep Trueta i Narcís Monturiol, la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. També, obté el Premi Severo Ochoa a la Investigació Mèdica, la Gran Creu Civil de Sanitat i el premi Nacional d’Investigació Gregorio Marañón.

MBC