Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Enamorat de l’Esport, la Medicina i l’Art, pertany a una família d’esportistes en què el pare, Carles Bestit Martínez, era jugador de futbol del CE Europa, del FC Barcelona i del Girona FC mentre que el seu germà Josep és campió d’Espanya de natació i Lluís, l’altre germà també metge, és jugador internacional de waterpolo. Ell mateix és jugador de futbol al CE Europa en l’etapa de juvenil i fa atletisme al Club Natació Barcelona. Casat amb la berlinesa Irmgard Eickerman, té sis fills dels quals, Isabel, la gran, és també metge.

Carles Bestit estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1961. Mentre fa la carrera, els estius, els passa a Friburg per treballar al Centre de Medicina de l’Esport amb els doctors Reindell i Roisshamm així com amb l’entrenador de l’equip olímpic d’atletisme alemany, Gerschler. Just llicenciat, el mateix 1961, marxa a Berlín on comença a treballar als Laboratoris Schering i a un dels hospitals públics berlinesos on té contacte amb el professor Mellerowicz que alhora és cap del Centre de Medicina Esportiva de Berlín.

De tornada a Barcelona el 1966, Carles Bestit entra al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic del professor Màxim Soriano alhora que treballa com a metge assistent a la Residència Joaquim Blume de Barcelona i a l’Institut de Santa Madrona de la Caixa de Pensions fins a l’any 1971, que torna a marxar a Alemanya com a cap mèdic del Centre de Medicina Esportiva de Berlín que dirigeix Mellerowicz. El 1972, té l’oportunitat de participar com a metge dels Jocs Olímpics de Munich i formar part del Centre Mèdic de la Vila Olímpica.

Aquest mateix any, el FC Barcelona contracte Carles Bestit com a cap dels Serveis Mèdics en el moment que Agustí Montal és president i Rinus Michel, l’entrenador. La seva incorporació canvia el concepte de la Medicina Esportiva en el món del futbol que s’ha tingut fins aquell moment. Bestit incorpora el sistema europeu de Medicina/Fisiologia de l’esforç per l’estudi i millora del rendiment esportiu amb controls mèdics periòdics. El metge supervisa integrament l’entorn de salut del jugador: l’alimentació i l’estat de la salut física i emocional de cara a millorar el seu rendiment esportiu. Bestit exerceix el càrrec fins a la seva mort el 1993 i, en tot aquest temps, manté nombrosos contactes internacionals i és reclamat professionalment per visitar esportistes de relleu d’altres disciplines, fet que comporta la seva incorporació als Serveis Mèdics de la Federació Espanyola de Tenis i a l’equip de Copa Davis.

Autor de múltiples treballs sobre Medicina i Esport, Carles Bestit és supervisor dels tres volums de Medicina y Deporte que s’editen el 1975. Fundador de l’Associació Europea de Metges de Futbol i de la revista Science and Football, crea i dirigeix les Jornades Mèdiques de Traumatologia i Futbol del FC Barcelona.

Mor el 9 de setembre del 1993, havent participat com metge de l’equip de tenis dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i guanyat la primera Copa d’Europa amb el FC Barcelona.

LLBC