Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia la carrera a Barcelona, llicenciant-se el 1922 i doctorant-se a Madrid el 1928 amb la tesi Abscesos subfrénicos y su tratamiento. Alumne intern per oposició adscrit a la càtedra d’Anatomia Topogràfica i Operacions on és deixeble del professor Joaquim Trias i, més endavant, professor auxiliar de Cirurgia a la càtedra del professor Bartrina. El 1924, a proposta del degà, Francesc Salamero és nomenat metge de guàrdia de Cirurgia.

El 1929, obté el premi Gari que concedeix la Reial Acadèmia de Medicina per un treball experimental sobre Hidronefrosi i és cridat a ingressar com acadèmic corresponent en la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. El 1931, el doctor Salamero obté el títol d’Inspector Municipal de Sanitat desprès de passar unes oposicions. Poc després, guanya també la plaça de metge supernumerari de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant els primers anys de la Guerra, Francesc Salamero treballa a l’Hospital Clínic de Barcelona fins al mes de març de 1938 quan, durant la visita que fa als seus pares que viuen a Torres del Obispo a la província d’Osca, es queda al sector “nacional” on és assimilat com a capità metge a l’Hospital del Salvador de Saragossa. Més tard i successivament, és destinat als Hospitals Militars de Lleida, Tarragona i Barcelona on és ascendit a comandant metge honorífic i se li concedeix la Creu Militar amb distintiu blanc de segona classe.

Des del febrer del 1940 fins al 1946, per ordre ministerial, Francesc Salamero és nomenat professor encarregat de la Clínica Quirúrgica A de l’Hospital Clínic. El 1947, guanya l’oposició per ocupar el càrrec de cap del Servei de Traumatologia i Cirurgia d’Urgència al mateix Hospital.

Soci cofundador de la Societat de Cirurgia de Barcelona el 1930, inicialment, és nomenat bibliotecari de l’entitat i, després, secretari el 1940 i vicepresident el 1941. El 1946, ingressa com acadèmic numerari a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona amb el discurs d’ingrés Fisiopatologia de los nervios periféricos. Lesiones traumáticas, que contesta el professor Antonio Morales. Des d'aquest moment i fins al 1960, Salamero Castillón forma part de la junta directiva en qualitat de vicesecretari comptador.

Casat amb Pilar Reymundo Pons, dels dos fills que tenen, un és el ginecòleg i historiador, Francesc Salamero Reymundo, fundador de Gínex Instituto Salamero l’any 1951. Actualment, hi exerceix un representant de la tercera generació mèdica de la família, un altre ginecòleg: Francesc Salamero Prat. També, per banda de la seva filla Maria Pilar, casada amb el metge Pau Ruata Asin (1920-2010), dos dels seus néts també són metges: Francesc i Maria Blanca Ruata Salamero.

MBC