Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Francesc d’Assís Hugas ( 1819-1870), ric hisendat de Torroella de Montgrí, estudia a l’Institut de Figueres. De 1840 a 1943 cursa tres cursos al Col·legi de Cirurgia de Barcelona. L’octubre de 1944, és declarat apte en la prova de suficiència per exercir la professió de cirurgià de tercera classe. Després, dels 1847 al 1849, Joaquim Hugas fa els cursos per obtenir el títol de cirurgià de segona classe.

En els anys que resideix a Barcelona per assistir a les classes dels estudis de Medicina i Cirurgia, freqüenta alguns dels dispensaris oftalmològics barcelonins, principalment, les consultes dels oftalmòlegs Joaquim Soler Padern i Lluís Carreras Aragó.

El 1849, Joaquim Hugas Vilanova que es casa amb Joaquima Aguacil Barber, filla del metge d’Hostalric Josep Aguacil Capella, s’estableix en aquest poble de La Selva i exerceix com a cirurgià. La seva dona mor el 1857 i el deixa amb dues filles. El 1960, és nomenat vocal de la Junta Municipal de Sanitat de l’Ajuntament d’Hostalric.

El 1961, per obtenir el títol de Batxiller en Arts, Jaume Hugas s’examina a l’Institut de Segona Ensenyança de Barcelona i pot ingressar a la Facultat de Ciències Mèdiques de Barcelona, institució que havia substituït al Reial Col·legi de Cirurgia. Dos anys després, obté el grau de llicenciat en Medicina.

Un fet notable en la vida d'Hugas és la seva participació en l’equip de rescat de les víctimes d’un greu accident ferroviari que va tenir lloc entre les estacions d’Hostalric i Breda l’octubre de 1863. El cirurgià d'Hostalric actua amb gran dedicació tant en el tractament dels ferits com perquè els allotja a casa seva els casos més greus que ha d'operar. L’any següent, en recompensa dels serveis prestats en l’accident, és distingit per Isabel II amb el seu ingrés a l’Orde Civil de Beneficència.

El 1866, es trasllada a Girona amb la seva família per establir-se com a metge cirurgia oculista. En el rètol que col·loca a la porta de la seva consulta, en un primer pis al número 16 del cèntric carrer Albareda, hi adverteix els tipus d’intervencions que efectua i que només cobra les intervencions que tinguin èxit. També, a la premsa local i comarcal gironina, Joaquim Hugas s’anuncia amb les operacions i tractaments que efectua.

A la ciutat de Girona, Joaquim Hugas té un gran èxit i està molt ben considerat socialment. El governador de la província gironina el nomena metge cirurgià de les presons, metge higiènic de les cases de prostitució i vocal de la Junta de Sanitat de Girona.

La seva filla gran, Pepita Hugas Aguacil obre el primer establiment d’ òptica moderna de la ciutat de Girona.

JMST