Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Josep Bertomeu Font (Sabadell,1874 - Pineda, 1935), metge de capçalera i inspector municipal de Sanitat de Pineda de Mar. Tant l'ensenyament primari com el batxillerat els fa l'Escola Pia de Mataró per després estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona on acaba la carrera l'any 1925. El darrer any de carrera, Josep Maria Bertomeu és alumne intern a la càtedra de Cirurgia del doctor Bartrina a l'Hospital Clínic.

Comença l’exercici mèdic a la ciutat de Girona on s’hi està fins a l’any 1927 perquè un problema de salut del pare l’impossibilita assistir els seus malalts a domicili el fa tornar a Pineda per col·laborar-hi. El març del 1935, l'Ajuntament nomena Bertomeu Garriga metge titular de Pineda en substitució del seu pare recentment traspassat. Igualment, exerceix el càrrec d'inspector municipal de Sanitat després de rebre el nomenament el 10 d’abril del mateix any. Així, inicia una vida dedicada plenament a l'atenció dels malalts del poble des de la consulta que té a la planta baixa del seu domicili al carrer de Jaume Balmes, número 3-5 de Pineda de Mar.

Josep Maria Bertomeu és un metge molt estimat, que rep nombrosos homenatges: el 28 de gener de 1960, el Ple de l'Ajuntament acorda el seu nomenament com a fill predilecte de Pineda, el 1972, és distingit amb la Creu Blava de la Seguretat Social pel Ministeri de Treball. El 1976, és inscrit al Quadre d'Honor dels Metges d'Espanya, el 19 de desembre de 1976 rep un nou homenatge popular i s'inaugura un monòlit amb el seu bust ubicat al barri de Les Creus a prop de la carretera N-II i, pòstumament, el 8 de maig de 1980, Maria Cumella Puiguriguer, la seva vídua, rep dues Medalles de Plata de la Creu Roja.

Arran la mort de doctor Bertomeu diverses entitats i associacions del municipi proposen a l'Ajuntament imposar el seu nom a un dels carrers principals del municipi en reconeixement a la tasca humana, social i a la seva dedicació professional a la salut de diverses generacions de pinetencs, petició que l'Ajuntament aprova el 4 de febrer de 1980 i canvia el nom del carrer del dictador José Antonio que passa a dir-se carrer del Doctor Josep M Bertomeu Garriga.

MBC