Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia el batxillerat al Col·legi dels Jesuïtes del carrer Casp i la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicència el 1953. El seu pare, Manuel Nadal Vilallonga és un prestigiós oftalmòleg col·laborador d’Hermenegild Arruga, d’aquí que Josep Maria Nadal s’interessi per les malalties dels ulls ja molt abans d’acabar la carrera.

En acabar els estudis de Medicina, Nadal Abella marxa a París amb l’objectiu de visitar la ciutat i els seus principals centres hospitalaris. De tornada, ingressà com a metge auxiliar al Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Sant Pau on completa la seva formació fins a esdevenir cap clínic, càrrec que ocupa fins a la seva jubilació el 1991, després d’haver estat un gran col·laborador dels successius caps del Servei, els oftalmòlegs Joan Rubió, Manuel Burch i Francesc Duch.

En el transcurs de la seva carrera professional, Josep Maria Nadal Abella continua la seva formació a més d’intervenir en diferents cursos i congressos. El 1969, guanya una de les beques Castroviejo per ampliar estudis a Nova York. L’any 1973, obté el Premi Joaquim Hysern dels Laboratoris Frumtost pel seu treball Complicaciones oculares en las colagenosis.

El 1974, es doctora en Medicina i Cirurgia amb la tesi Estudio clínico de las retinopatías en las colagenosis per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Anteriorment, ja ve col·laborant a l’Autònoma com a professor dels cursos de Formació Oftalmològica de la Facultat de Medicina i de l’Escola Universitària d’Infermeria de l’Hospital de Sant Pau.

Molt interessat per la història de l’Oftalmologia, Nadal Abella és cofundador del “Grupo de Historia y Humanidades” de la Societat Espanyola d’Oftalmologia, de qui rep l’encàrrec d’escriure Aportación de la Oftalmología Catalana a los Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, comunicació que presenta al Congrés que se celebra a Barcelona el 2001.

Sucessivament vocal, vicepresident i president de la Societat Catalana d’Oftalmologia entre 1994 i 1998, l’any 2009 rep de mans de Moisès Broggi, el diploma d’acadèmic corresponent en obtenir un dels Premis Accèssit de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya per l’article Alfred Arruga Fargas. Estrabòleg i una gran persona.

La nissaga oftalmològica iniciada per Manuel Nadal Vilallonga, s’ha vist continuada amb la filla de Josep Maria Nadal Abella, l’oftalmòloga Marta Nadal Vall.

GSC