Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill del general de divisió del Cos Mèdic de l’Exèrcit Joaquim Pla Pujolà, neix a Tarragona però viu en indrets molt diversos segons els canvis de destí del pare que obliguen la família a canviar de residència. Batxiller per l’Institut de Sevilla el 1896, tot seguit, comença els estudis de Medicina a la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs a Manila, on hi és destinat el pare però, amb la pèrdua de la colònia espanyola, la família torna a Espanya el 1898. Fixen la residència a Barcelona i Joaquim continua els seus estudis a la Facultat de Medicina catalana on es llicencia el 1903. L'any següent, es doctora a Madrid amb la tesi Sobre el raquitismo.

El 1906, Joaquim Pla Janini -que ha passat un temps a Camprodon- és nomenat metge intern de l'Hospital de la Santa Creu, càrrec que ocupa durant quatre anys. A Camprodon, ha conegut Concepció Guarro Casas, filla dels propietaris de la Fàbrica de Paper Guarro, estiuejants a la capital del Ripollès i es casen el mateix any 1906. El matrimoni té quatre fills però cap metge. Sí, ho és el germà més petit, Josep Maria Pla Janini (Santa Creu de Tenerife, 1888 – Barcelona, 1981), tot i que primer es llicencia en Química a Suïssa, finalment, fa Medicina i obté el títol el 1930, especialitzant-se en Oftalmologia al costat d’Ignasi Barraquer.

Des de la seva tornada a Espanya, Joaquim Pla Janini ha començat a interessar-se seriosament per la fotografia, una activitat que practicarà tota la vida compaginant-la amb l’exercici mèdic professional fins al 1931, quan aprofita la favorable situació econòmica familiar per dedicar-se exclusivament al món fotogràfic. Fins ara, mantenia una consulta oberta de Medicina General al número 37 de la Via Laietana de Barcelona. Abans, l’havia tingut al carrer Méndez Núñez compartint-la amb el doctor Ignasi Guitart Lladó. Sembla possible que a la presa d’aquesta decisió, hi contribueix algun problema de salut que pateix en aquell moment.

Col·laborador de diferents revistes especialitzades amb nombrosos articles i crítiques fotogràfiques publicats, l’any 1923, crea -juntament amb Josep Demestres, Salvador Lluch i Claudi Carbonell- l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de la qual n’esdevé president des del 1927 al 1930. Com a fotògraf, el trobem adscrit al moviment conegut com a pictorialisme, que és un corrent que neix a l’Anglaterra victoriana per reivindicar el valor artístic de la fotografia perquè considera que no és exclusivament una mera reproducció de la realitat sinó que pot ser una obra d’art. La revista Art de la llum li dedica a Pla Janini un número monogràfic el 1934, que és molt valorat, també, pel seu domini de les tècniques de manipulació de les imatges i, més concretament, del bromoli transportat sobre paper.

Les fotografies de Pla Janini -que abasten temes com la família, la religió, el paisatge, el retrat i el bodegó- s’han publicat a les revistes Lux el 1921 i a l’Art de la Llum entre 1933 i 1935, entre d’altres. El seu estil es pot incloure en el gènere costumista, marcat pel noucentisme català. Algunes de les seves obres es poden veure al Museu Nacional d’ Art de Catalunya, gràcies a la donació de les famílies Pla Guarro i Vives Pla.

Fotògraf de prestigi reconegut nacional i internacional, participa en diferents mostres i exposicions arreu del món. Joaquim Pla Janini és distingit amb diversos premis i reconeixements com els que obté al IV i el V Saló del Japó dels anys 1930 i 1931. També, a la XXV Exposició del London Salon de 1930 i és distingit amb la Medalla d'Or a la Biennal Internacional de Fotografia F.I.A.P. de Salzburg l’any 1952.

JPR