Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Amb una vocació mèdica precoç, Agustí Codina estudia a la Facultat de Medicina de Barcelona on es llicencia el 1957. Estudiant brillant, de la seva carrera valora especialment la influència que rep de dos professors: Joaquim Nadal, responsable de la Càtedra de Patologia General i d’Agustí Pedro Pons, catedràtic de Patologia Mèdica, tot i que també recorda les lliçons del Pere Farreras Valentí.

La vocació neurològica d’Agustí Codina Puiggròs neix quan assisteix al Dispensari de Neurologia de la càtedra de Patologia General que dirigeix el professor Lluís Barraquer Bordas. Després, passa al Dispensari de Neurologia del professor Sales Vázquez a la Clínica Mèdica A de l’Hospital Clínic de Barcelona. Ja llicenciat i amb una bona base en Medicina Interna, amb una beca del govern francès, amplia la seva formació en Neurologia a París, on assisteix a la càtedra de Neurologia del professor Raymond Garcín a l'Hospital de la Salpêtrière durant tres cursos entre durant tres cursos entre 1961 i 1963.

Els mestres d’Agustí Codina l’inculquen una manera de fer Medicina basada en l'anamnesi i l'exploració clínica, amb especial atenció a la semiologia, faceta que després ressalten els seus col·laboradors i els neuròlegs que s’han format sota la seva direcció.

Quan el 1968, el professor Pedro Pons, ja jubilat de la càtedra, és nomenat director del Servei de Medicina de la Residència Francisco Franco, l’actual Hospital de la Vall d’Hebron, Codina Puiggròs es nomenat responsable dels malalts neurològics i hi treballa fins a la seva jubilació l’any 2004, primer com a cap de secció i, des del 1984, ascendit a cap de servei.

L’activitat docent d’Agustí Codina és àmplia i fructífera. Primer, com a professor associat i, després, com a professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és responsable de la formació de més de mig centenar d’especialistes en Neurologia que, en l’actualitat, ocupen la direcció dels Serveis de Neurologia i diferents càrrecs universitaris del país.

Autor de més de 300 articles publicats en revistes nacionals i estrangeres, segons consta en la seva biografia, Agustí Codina ha estat ponent a diversos congressos nacionals. Va ser secretari de redacció i autor de diversos capítols del volum IV sobre Malalties del sistema nerviós dins del Tratado de Patologia Mèdica que dirigeix Pedro Pons. El 1973, Codina Puiggròs funda i dirigeix la Revista de Neurologia, l’òrgan oficial de les Societats de Neurologia de diverses Comunitats Autònomes. Doctorat el 1992 amb la tesi Contribució a l'examen clínic i alguns factors de risc en la malaltia d'Alzheimer, el 1994, sota la seva direcció, es publica el Tractat de malalties nervioses, obra en la qual hi col·laboren diversos neuròlegs del nostre país.

Primer president de la Societat Catalana de Neurologia entre els anys 1973 i 1976, Agustí Codina és membre de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) des del 1964, ocupant el càrrec de vicepresident primer durant el bienni 1989-1990 i el de president entre 1991 i 1993. Aquest any, organitza la III Reunió Hispano Britànica de Neurologia que se celebra a Londres. El 1999, és nomenat membre corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, esdevé membre numerari de l'Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya el 2004 i soci d’honor de la SEN el 2005. El 2012, la SEN li atorga el Premi Grau Veciana, guardó bianual que es concedeix als neuròlegs que hagin destacat per la seva activitat docent i científica.

Una de les seves aportacions ben destacades a la Història de la Medicina és la redacció de 216 biografies breus dels metges del Servei de la Clínica Mèdica A de l’Hospital Clínic de Barcelona, publicades l’any 2000 dins el llibre: Dr. Pedro Pons (1898-1971). En homenatge.

Enguany, en homenatge pòstum, la Societat Catalana de Neurologia ha instituït el Premi Agustí Codina Puiggròs, al millor article de Neurologia Catalana al Món.

MBR