Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia el 1946. Inicialment, es forma a la càtedra de Patologia Quirúrgica del professor Piulachs a l’Hospital Clinic de Barcelona mentre es forma com a traumatòleg. Mes tard, Josep M Cañadell se’n va a l’Hospital del Sagrat Cor al Servei de Traumatologia que dirigeix Àngel-Santos Palazzi on s’hi està sis anys. En aquest període, a més, fa breus estades de formació a l’Hospital Ortopèdic Toscà, a Florència, amb el professor Scaglietti. L’any 1953, passa a dirigir el Servei de Cirurgia Ortopèdic i Rehabilitació de l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona on, preferentment, s’ocupa de l’Ortopedia Infantil i col·labora amb el neuròleg de l’Hospital de Sant Pau, Lluís Barraquer Bordas, atenent centenars de pacients provinents de tota la península. Durant més de quinze anys, Josep Maria Cañadell Carafí crea escola i estableix una línea d’investigació pròpia.

El 1966, presenta la seva tesi doctoral Verificación de los factores locales que influyen en la actividad del cartílago de crecimiento i, dos anys després, rep l’oferta de dirigir el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la Clínica Universitària de Navarra i de fer-se càrrec del programa de llicenciatura de l’especialitat. Així, és com neix el primer servei universitari específic a tot l’Estat, separat de la Cirurgia General. Amb els anys i fins al 1989, Cañadell acaba dirigint la Clínica Universitària. Durant aquests anys, l’actividad de Cañadell és incessant: és director de 39 tesis, segueix investigant el cartílag del creixement, publica llibres, escriu articles, organitza cursos i participa en congressos, una tasca que contribuieix a situar la Clínica Universitària de Navarra en els llocs punters de la Medicina espanyola.

Els estudis de Cañadell s’ocupen àmpliament dels tumors ossis, l'ortopèdia infantil, la microcirurgia dels nervis i la osteosíntesi. L'Associació per a l'Osteosíntesis (AO) troba que del professor Cañadell i el seu equip són els representants ideals per expandir l’AO al món iberoamericà. El seu Departament a Pamplona, s’esdevé el segon centre europeu de l'organització. És responsable del disseny d’un model de fixador extern tubular per als ossos que permet allargar-los i comprimir-los.

Josep Maria Cañadell Carafí és president de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia entre 1964 i 1966, de l’Espanyola del 1970 al 1972, de la Societat Espanyola per l’Estudi de l'Osteosíntesi en el període de 1972 a 1981 i de la Societat Europea d’Ortopèdia Pediàtrica durant el bienni 1993- 1995. A més, és membre d’honor de nombroses societats i associacions especialitzades internacionals i membre fundador de la Societat Europea d’Oncologia Musculoesquelètica.

El 1968, se li concedeix la Medalla d‘Or de la Creu Roja Espanyola i la de la Universitat de Navarra el 1997.

MBC