Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

El pare Mariano Breton i Breton és un militar, natural de Toledo, que traslladen a Barcelona on Marià cursa i obté el títol de batxiller el 1908. Tot seguit, comença a estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1914 amb la qualificació d’excel·lent. Poc després, per concurs, guanya una plaça de cirurgià a l’Hospital de la Santa Creu on es forma com a uròleg amb Gabriel Estapé. El 1928, Marià Breton esdevé metge numerari per concurs i director del Servei de les Vies Urinàries de l’Hospital del Sagrat Cor, vacant des de la mort de Josep Pagès el 1926. Mesos després, rep l’homenatge de la professió que compta amb una nombrosa concurrència, entre ells, els presidents del Col·legi i del Sindicat de Metges, Llorenç Garcia-Tornel i Josep Moll i els doctors Parrizas, Celis, Moya, Corachán, Pujol Brull, Birba, Rosell-Jané i Poujuan.

Marià Breton exerceix l'activitat professional en aquest centre fins a la jubilació alhora que té la pràctica particular en una clínica que porta el seu nom al carrer Muntaner número 474. També treballa com a metge per a Mútua General de Seguros per assignació directa des del 1919. Abans, el 1915, és metge de la companyia 'Riegos y Fuerza del Ebro'.

L’any 1923, Bretón Plandiura participa en el 5è Congrés de Metges de Llengua Catalana (CMBLC) amb una ponència sobre les seqüeles de les fractures complicades i, en el 6è, la seva intervenció s’emmarca en l’àmbit urològic i tracta el cas d'un diverticle vesical, la via endovenosa per l’exploració radiològica de l’aparell urinari i l’epididimitis colibacilars.

Vocal de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona que forma el president Llorenç Garcia-Tornel l’any 1927, just acabada la Guerra Civil el 1939. Breton és elegit cap del Servei de la Lluita Antivenèria i nomenat membre d’una de les comissions assessores del Tribunal de Depuració de Responsabilitats Polítiques del Col·legi de Metges de Barcelona que presideix Vicenç Carulla Riera. Membre de diferents societats científiques com l’Associació Espanyola de Cirurgia, de les Societats Espanyola i Internacional d’Urologia així com , i de l’Associació de Metges Escriptors. El 1947, éselegit membre corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. Dosanys després, és un dels fundadors de la Societat Internacional d’Urologia delMediterrani Llatí.

A banda dels nombrosos articles urològics que escriu a diferentspublicacions especialitzades, Marià Bretón Plandiura crea i dirigeix la revista Archivos Medico Quirúrgicos y del Trabajo, publicada del 1945 al 1948 i dedicada a la divulgació de treballs originals que es divideix en dues parts: una sobre Medicina, Cirurgia i les diferents especialitats indistintament. L’altra es dedica als articles relacionats amb la Medicina Laboral exclusivament incloent-hi una secció de ressenyes bibliogràfiques sobre la matèria que han estat presentades en altres publicacions. Dins dels Archivos, entre 1945-1946, Breton edita els fascicles Índice Médico Progresivo de la Literatura Espanola y Extranjera.

Director de la companyia d’electricitat 'Barcelona Traction', popularment coneguda com la Canadenca per ser originària del Canadà, Marià Breton Plandiura es casa amb una germana del metge Sever Figuerola Pera, Teresa, amb qui té tres filles i un fill que és uròleg com el pare: Marià Breton Figarola (Barcelona, 1929-2013). També, són metges tres dels seus néts; Marià Breton Martínez i Xavier i Ignasi de Juan-Creix Breton.

MBC