Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

És fill de l’industrial llaner Bonaventura Benet, desterrat per una colla carlista que dominava la comarca des de Castellar del Vallès, on residia, al veïnat de Sant Feliu del Racó. Rafael Benet neix a Sant Feliu però es trasllada amb la família a Terrassa de ben petit. El seu pare hi construeix una casa pairal al carrer de la Societat i instal·la aquí la seva fàbrica. El jove Rafael, tot i que inicialment estudia Filosofia a la Universitat Literària i ser un matemàtic avantatjat, es decanta per estudiar a la Facultat de Medicina i es llicencia per la Universitat de Barcelona el 1847, doctorant-se amb la tesi Consideraciones sobre el momento higiénico de las sociedades modernas l'any 1856.

Sembla que d’estudiant, l’any 1847, juntament amb tres companys, Benet Petit intervé en els primers assaigs sobre Anestèsia amb èter que es fan a Barcelona A la vista del seu èxit, demanen als catedràtics Josep Castells i Antoni Mendoza que apliquin l’anestèsic en un gos i, després, en una pacient. Recent llicenciat, el 1848, presenta el treball La prostitución en sus relaciones con la sociedad y la higiene públic a l’Ajuntament de Terrassa. Per aquest treball, la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona el premia amb el nomenament d’acadèmic numerari l’any després. Aquest curs 1849-1850, presideix diverses sessions de l'Acadèmia d'Estudiants, creada el 1842 agrupant els estudiants dels dos últims cursos de la Facultat de Medicina de Barcelona.

A partir de l’any 1848, Rafael Benet és professor agregat sense sou de la Facultat de Medicina de Barcelona, ocupant-se de la càtedra de Terapèutica. Dura poc temps en el càrrec perquè renuncia a fer oposicions a Madrid tal i com exigeix el Reial Decret publicat poc abans que determina que per accedir al professorat universitari cal guanyar una oposició a nivell de tot l’Estat. Dimiteix, també, del càrrec de secretari de la Acadèmia de Medicina perquè va a viure a Terrassa on hi exercirà més de trenta anys i on es nomenat subdelegat de Sanitat. El 1862, és nomenat metge forense del Jutjat de Terrassa. A més, és regidor municipal des del 1867 fins al 1870.

Un fill seu, Josep Benet Salas és metge de Terrassa, militant a les files catalanistes i president de l’Agrupació Regionalista. La seva filla Mercè es casa amb l’escultor Josep Llimona Bruguera (1864-1934). Un dels seus néts, fill de Benet Salas, és Rafael Benet Vancells (1889-1979), notable pintor, crític d’art i historiador de l’art català.

MBC