Biografia
Fill d’un agent d’assegurances i corredor de borsa, cursa el batxillerat a l’Institut de Reus i la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on coincideix amb Josep Trueta de qui serà un bon amic al llarg de la vida. Jaume Sabater obté el grau de llicenciatura el 1921 i es doctora el 1922. S’estableix a Reus l’any següent, ciutat on hi exerceix tota la vida l’especialitat de “cor i pulmó”, com es designava en el seu temps. Es dedica, però, preferentment a la malaltia tuberculosa. A l’Hospital de Sant Joan s’ocupa dels malalts tuberculosos, dirigeix el dispensari provincial antituberculós de Reus i efectua els primers pneumotòraxs que es fan a la zona. En els seus primers anys de metge fa estades a centres de França i Suïssa per conèixer de primera mà les noves tècniques en el maneig dels malalts tuberculosos.
Convençut que l’activitat a l’aire lliure i l’esport són beneficiosos per la infància, creu que en la lluita contra la tuberculosi el contacte amb la natura - a més dels tractaments terapèutics - és una de les mesures preventives essencials. Proposa a les administracions locals la creació d’un centre de prevenció per als nens afectats en estadis inicials de la malaltia i participa en els projectes de construcció dels Sanatoris de Puig d’Olena i de Prades. Amb Joan Domènech Mas, el 1932, fa un viatge a Suïssa per conèixer les escoles d’aire i sol que volien implantar aquí. Inspirat en aquest model, Sabater Vallès promou la creació d’un jardí d’infància al Club Reus Deportiu.
En paral·lel a la seva preocupació per la tuberculosi, Jaume Sabater té dues àrees d’interès, de forta significació catalana en aquella època, l’excursionisme i la cultura. L’any 1915, amb Salvador Vilaseca i Ricard Ferrater, funda l’Agrupació Excursionista de Reus. S’incorpora, també, a la junta directiva del Centre de Lectura de Reus, on impulsa la renovació de la Revista del Centre de Lectura i la creació d’una hemeroteca mèdica subscrita a les revistes especialitzades europees i americanes amb l’objectiu de mantenir al dia els coneixements dels metges de la comarca. És, l’editor de la revista Acta Clínica de l’Hemeroteca Médica en què els metges reusencs publiquen les seves aportacions.
Com a metge de les mines de plom de Bellmunt, Sabater Vallès aplica mesures de prevenció per evitar l’aparició de silicosi entre els miners. Fins a la seva jubilació, és el director del Pavelló de Tuberculosos de l’Hospital. L'Ajuntament de Reus li dedica la 'Placeta del Doctor Sabater', situada entre l'edifici de l'antic Dispensari Antituberculós i la façana principal del vell Hospital del carrer de Sant Joan.
MBC