Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

De família vigatana benestant, després de fer els estudis primaris a Vic i el batxillerat a Girona, es llicencia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1924. Es doctora amb una tesi titulada Embriogénesis de las vias lagrimales. Durant uns anys, estudia l’especialitat d’Oftalmologia a Londres i, quan torna el 1926, crea la Clínica Oculística Arumí, precursora de l’actual Centre Oftalmològic Arumí, al carrer Pau Claris cantonada amb el carrer Provença, que es on exerceix la professió al llarg de la seva vida tot i que ampliant l’àmbit geogràfic de la seva activitat mèdica a Vic, La Garriga i Ripoll, on hi visita els caps de setmana.

Interessat per la docència, Joaquim Arumí guanya una oposició a professor auxiliar d’Oftalmologia de la Facultat de Medicina, a l’Hospital Clínic. L'ocupa fins a l’any 1934 quan, pels mèrits acumulats en la docència, és nomenat professor ajudant d’Oftalmologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, adscrita a l'Hospital Clínic, a la càtedra que dirigeix el professor Soria. Quan aquest mor, Arumí és nomenat encarregat de càtedra i exerceix el càrrec fins a l’arribada del professor Josep Casanovas, amb qui és professor adjunt durant uns anys.

Acabada la Guerra Civil, Joaquim Arumí és sotmès a una Auditoria de Guerra i és suspès com a professor auxiliar de la Universitat. Més tard, és rehabilitat per les autoritats franquistes que, també, el premien per la seva col·laboració, dins la xarxa quintacolumnista des de territori republicà, durant la Guerra.

Joaquim Arumí presideix durant anys la Cooperativa de Crèdit i Consum del Col·legi de Metges de Barcelona, motiu pel qual, el 1961, és objecte d’un homenatge al Casal del Metge en un acte que compta amb l’assistència dels presidents Lluís Trias de Bes del Col·legi, Joaquim Salarich Torrents de Mutual Mèdica, Joan Gibert Queraltó de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, entre d’altres destacats membres de la professió.

Col·laborador en diferents revistes de l’especialitat, destaquen els articles Etiopatogenia de la miopia, Carcinomas metastásicos de la coroides, Los síndrome ulcerosos de la conjuntiva y córnea, Cisticerco subconjuntival i Estado actual de la oftalmia simpàtica.

Posseïdor de l’Encomana de l’Orde Civil de Sanitat, Joan Arumí Fargas és l’iniciador d’una nissaga mèdica dedicada a la Oftalmologia que segueix el seu fill Joaquim Arumí Bonet (1937-2014), president de la Societat Catalana d’Oftalmologia en els biennis de 1967-1969 i 1998-2002 i el seu nét Josep Garcia Arumí, actual president de la Societat. També, dues nétes són metgesses.

MBC