Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Rossend Audet Puncernau neix al poble de Ponts (La Noguera) l’any 1923. Xicot amb empenta, estudia el batxillerat per lliure a l’Acadèmia Durán de Barcelona i posteriorment estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona, 1948. Un cop llicenciat, obté el diploma d’especialista en Medicina del Treball i retorna a la seva comarca, La Noguera, on exerceix de metge lliure a la població de Guissona. Aconsegueix una notable fama de metge dedicat als seus pacients, tant si tenen poder adquisitiu com si són persones sense recursos.

La seva intensa vocació política fa que aviat dediqui els seus esforços cap a aquesta activitat. Declarat activista antifranquista, el 1970 ja és membre de l’Assemblea de Catalunya, i dins del grup dels no alineats, forma part de la seva Comissió Permanent. Posteriorment s’integra al partit Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), quan encara no estava legalitzat. És un dels impulsors de la implantació d’ERC a Guissona i membre del comitè executiu del partit. No satisfet amb això, és elegit president de l’Associació de Veïns de Guissona l’any 1976.

A finals de juliol de l’any 1976 mossèn Josep Dalmau fa una crida per reunir un grup de persones per conscienciar als partits i l’opinió pública a favor de la unitat dels socialistes catalans, Rossend Audet s’hi uneix amb entusiasme. El dia 26 de juliol es presenta en una conferència de premsa la “Crida per la unió dels socialistes catalans” a l’acte i van assistir Domènec Fita per Girona, Rossend Audet per Lleida i mossèn Josep Dalmau per Barcelona.

El 1977, Rossend Audet és elegit senador per a la província de Lleida en les primeres eleccions generals espanyoles després de la dictadura, inclòs en la coalició Entesa pels Catalans. Al Senat va tenir una actuació molt participativa, essent vocal de diferents comissions senatorials: Comisión de Agricultura y Pesca, Comisión de Sanidad y Seguridad Social, Comisión especial de Investigacion para la Comercialización de los Productos Pesqueros i Comisión del Parque Nacional de Doñana.

Quan l’agost de 1978 s’està redactant la Constitució Espanyola, els dos parlamentaris del grup Entesa pels Catalans, Lluís Maria Xirinacs i Rossend Audet es presenten la nit del 5 d’agost a casa del senador Josep Benet, acompanyats per a una dirigent d’ERC i d’un notari, per exigir al senador cap del grup Entesa pels Catalans que firmés 134 esmenes al projecte constitucional. Josep Benet es nega a firmar i els dos senadors són expulsats del grup senatorial Entesa dels Catalans i passant a formar part del grup Mixt. Rossend Audet, en la votació de la Constitució Espanyola el 31 d´octubre de 1978, es va abstenir, posicionament que va significar el final de la seva carrera a les Corts Generales Espanyoles.

El 1979, encapçalant la llista local d’ERC a Guissona en les primeres eleccions democràtiques municipals, Rossend Audet és elegit alcalde, càrrec que revalidarà el 1983. Rossend Audet mor, exercint d’alcalde, l’any 1985, a 61 anys després d´una llarga malaltia. Fou enterrat al Cementiri de Guissona.

TPD