Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill del metge Sever Figarola Serret, tot i néixer al carrer Escudellers de Barcelona, passa la seva infantesa a Cerdanyola del Vallès i Ripollet on exerceix el seu pare i torna per estudiar a la Facultat de Medicina es llicencia el 1918. Fa una temporada de metge al poble de Torrelavit, a l’Alt Penedès, fins que se’n va a Viena com a becari durant gairebé tres anys per formar-se en Cirurgia.

De tornada a Barcelona, exerceix a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Aviat, el 1922, funda la seva primera clínica quirúrgica al barri de Gràcia i, el 1928, en funda una segona -la Clínica Figarola- a la Plaça de Lesseps. A la vegada, juntament amb altres col·legues, funda les companyies d’assistència sanitària Médica Barcelona i l’Institut Medico Quirúrgico. El 1934, Sever Figarola compra la clínica que, inicialment, havia estat propietat d’Àlvar Esquerdo i, més tard, d’Enric Seguí, situada a l’Avinguda Diagonal cantonada amb el carrer Provença. La Clínica és expropiada durant la Guerra Civil pel POUM tot i que obliga el doctor Figarola a continuar dirigint-la, motiu pel qual, a l’entrada dels Nacionals, ha de passar per un tribunal de responsabilitats que el suspèn d’exercici professional per un temps. La seva activitat durant la Guerra és, també, objecte d’un expedient de depuració del Col·legi de Metges tot i que, després, és rehabilitat.

Fins a l’any 1936, Sever Figarola expandeix el seu projecte per comarques i obre clíniques a les poblacions d’Arbúcies, Tàrrega, Cervera, San Celoni i Pons. A més, crea diferents societats de caràcter mutual que ofereixen assegurances d’assistència mèdica. Figarola es desplaça amb regularitat acompanyat d’un grup d’especialistes a les diferents poblacions on té clínica i atén els malalts que té programats. Com a agents comercials per vendre les pòlisses de les seves assegurances, té l’enginy d’utilitzar els barbers, taverners i altra gent amb molt bon contacte amb la població.

Figarola ofereix atenció especialitzada, preferentment en cas d’accidents, a les poblacions de comarques en àrees desproveïdes d’assistència mèdica i, també, a les ciutats. Les clíniques del Dr. Figarola ofereixen atenció mèdica i prestacions quirúrgiques per una quantitat mòdica, a l’estil de les antigues iguales o conductes, a les classes socials més modestes i a la gent dels gremis que abans havien de recórrer a la beneficència. D’aquí, el creixement que tenen les companyies de Sever Figarola abans de la Guerra i en la immediata postguerra. En el últim terç del segle passat, l’expansió del Seguro Obligatorio de Enfermedad i, més tard, la introducció del Sistema Nacional de Salut van deixar sense espai el sistema mutual creat pel Dr. Figarola.

L’any 1940, crea la Médica Regional de Especialidades i, el 1946, la Iguala Quirúrgica Española de Asistencia Sanitaria y Entierro que, més endavant, es transforma en la Compañía de Seguros de Asistencia Sanitaria y Entierro. A més, la Clínica Figarola manté la seva continuïta més enllà del seu traspàs l’any 1983.

MBC