Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Provinent d’una família benestant de Les Garrigues, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia l’any 1932. En acabar la carrera, s’incorpora a la Clínica Psiquiàtrica Municipal d’Urgències on coneix Emili Mira de qui serà ajudant de classes pràctiques quan és professor de la Universitat Autònoma. Per indicació del mestre, Ramon Vidal Teixidor s’encarrega del Laboratori de Psicotècnia a l’Escola Industrial de Terrassa. En aquest temps, obté per concurs d’oposició una plaça de psiquiatre a la Clínica Mental de Santa Coloma on col·labora amb Salvador Vives.

Durant la Guerra Civil, Ramon Vidal és mobilitzat i nomenat cap dels Serveis Psiquiàtrics de l’Exèrcit del Sud. Acabada la Guerra, torna a la Clínica Psiquiàtrica Municipal, reconvertida en Institut Neurològic Municipal que dirigeix Bel·larmí Rodriguez Arias. El 1942, s’incorpora com a psiquiatre a l’Escola de Patologia Digestiva de Francesc Gallart Monés a l’Hospital de Sant Pau. Aquesta activitat la comparteix amb l’assistència a l’Hospital Clínic on és cap del Dispensari de Psiquiatria, primer, a la Càtedra del professor Sarró i desprès a la del professor Fernandez Cruz, dedicant-se especialment als trastorns psicosomàtics relacionats amb l’aparell digestiu.

Professional destacat, Vidal Teixidor té una excel·lent consulta privada i és considerat el psiquiatre “oficial” dels membres de la “Gauche Divine” de la Barcelona dels anys seixanta. Des del 1980, quan el psiquiatre Joan Obiols mor a Port Lligat a casa de Salvador Dalí, l’artista passa a ser el seu pacient. Amic de molts intel·lectuals i artistes, es mou en aquests cercles interessats per la cultura. Molts d’aquests pacients, escriptors com Joan Goytisolo, aprofitaven que a la mateixa finca hi tenia la seva agència literària Carme Balcells. En aquest mateix edifici -on viu i passa consulta el doctor Vidal- abans hi vivia el famós baríton Marcos Redondo, pare de la seva esposa Maruja Redondo Bosch amb qui es casa el 1948 i amb la que té una filla.

Entre les seves publicacions, hi ha els estudis biogràfics sobre Emili Mira, Salvador Vives i Francesc Gallart. Ramon Vidal participa de manera molt activa en la recuperació de la figura d’Emili Mira. El 1974, reedita La psicoanalisi, primer llibre del seu mestre que es publica l’any 1926.

Ramon Vidal Teixidor és president de la Societat Española de Medicina Psicosomàtica i Psicoteràpia, fundada per Antoni Gallart. El 1954, és elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya mentre que, el 1977, presenta la seva tesi doctoral sobre Problemas psicológicos del paciente hospitalizado. L’any 1960, és el secretari del Sisè Congrés Nacional de Neuropsiquiatria que té lloc a Barcelona i és l’encarregat de fer el discurs inaugural.

El doctor Vidal Teixidor passava els hiverns a Alacant on mor el 23 d’abril del 1996.

MBC