Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Bartomeu Robert neix a la ciutat mexicana de Tampico, on el pare Francisco Robert i Batlle, originari de Sitges, exerceix de metge. Estudia i es gradua en Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1864. Tres anys després, guanya les oposicions i ingressa com a metge numerari a l’Hospital de la Santa Creu. El 1875, guanya la càtedra de Patologia Mèdica. Robert es converteix en un dels professors més apreciat pels alumnes i en un dels metges més famós de Barcelona. Inicia el costum d’explicar les malalties als alumnes amb la presència del malalt a l’aula, una forma d’ensenyament que, després, apliquen altres professors destacats. El 1868, tradueix, juntament amb el professor Giné i Partagàs, la Patología Celular de Virchow. Amb el seu cunyat, el metge Emerencià Roig, escriu el primer llibre espanyol sobre malalties de l’aparell digestiu: Tratado de enfermedades del aparato digestivo (1889).

El seu prestigi el duu a ocupar nombrosos càrrecs públics com la presidència de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques (1880-1884 i 1895-1897), de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona (1883-1890), de l’Ateneu Barcelonès (1881-1882 i 1900-1901), i de la Societat Econòmica d’Amics del País (1898-1899).

L’any 1899 és nomenat alcalde de Barcelona i set mesos més tard ja ha desenvolupat una intensa activitat com la retirada dels mendicants dels carrers o la posta en marxa d’una inspecció mèdica escolar per esbrinar les causes de l’excessiva mortalitat infantil dels nens a les escoles municipals. Dimiteix com alcalde perquè es nega a firmar l’autorització d’embargament als més de set mil barcelonesos que s’havien negat a pagar la contribució imposada per pal·liar el desastre econòmic que comporta la pèrdua de les colònies espanyoles de Cuba, Puerto Rico i Filipines. L’afer, conegut com a “tancament de caixes”, consisteix en donar la baixa a botiguers i industrials per evitar el pagament de les noves imposicions tributàries. La popularitat del doctor Robert arriba a tot Catalunya. El 1901, és escollit diputat a Corts en representació de la Lliga Regionalista i és el polític més votat a Barcelona.

Bartomeu Robert mor sobtadament durant un sopar d’homenatge que li dediquen els metges municipals de Barcelona el 1902. Pocs anys després, el 1910, en reconeixement a la seva obra, la Ciutat Comtal li dedica una imponent escultura a la Plaça de la Universitat. La dictadura franquista la retira el 1939 i l’Ajuntament democràtic la restaura a la Plaça de Tetuan el 1985.

AZ