Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill del comerciant Joan Jacob i de Rosa Navàs, neix a Reus l’1 d’octubre de 1900, cursa la carrera de Medicina a les Universitats de Barcelona, Salamanca i València on es llicencia el 6 d’abril de 1929. Aquest mateix, es casa amb Montserrat Casals a Cornellà de Llobregat. El matrimoni té cinc fills: Montserrat, Rosa, Joan, Josep Maria i Francesc. També, aquest mateix any, obté la plaça de metge d’Olesa de Montserrat vacant per la mort del titular Benjamí Garcia. Durant tot un decenni, Joan Jacob Navas exerceix amb dedicació, professionalitat i magnanimitat amb tots els seus pacients i, especialment, amb els més pobres. És, també, metge de les Mútues que operen a la comarca: la Mutua General de Seguros, la Mutua Regional de Accidentes de Trabajo, la Mútua d’Assegurances de Terrassa i La Unión y el Fénix Español. A més, el 1931 esdevé jutge municipal, càrrec del què dimiteix el mateix any però no li accepten fins a final de setembre de l'any 1933.

Iniciada la Guerra Civil, durant un temps després de la crema de convents, el metge Jacob té cinc monges paüles amagades a les golfes de casa seva. Nogensmenys, està ben considerat per la gent d’esquerres tant per la seva integritat durant el temps que era jutge com per la seva magnanimitat amb les famílies pobres. El 18 de desembre de 1938, el Ministeri de Defensa Nacional republicà nomena Joan Jacob Navàs tinent mèdic provisional del Cos de Sanitat Militar.

Acabada la Guerra, Joan Jacob ha de superar un expedient de depuració que es resolt sense sanció el 17 de gener de 1941. Mentre, des del març de 1940, s'ha establert a Reus, la seva ciutat natal, on obre un consultori amb el seu cunyat Lluís Gaya i Massot. Quan aquest mor, trasllada la consulta a la Plaça de Prim, dedicant-se no sols a Medicina General sinó també -i principalment- a la Pediatria. Forma part del cos mèdic de l’Institut de Puericultura de Reus, des d’on s’organitzen cursos i conferències en què Joan Jacob hi té una participació activa dissertant, entre d’altres aspectes pediàtrics, sobre La higiene general de la primera infancia.

Membre de la Societat Catalana de Pediatria, col·labora a la revista Acta Clínica de Hemeroteca Médica, patrocinada pel Centre de Lectura de Reus, institució en què Joan Jacob n’és soci destacat. Home profundament religiós, forma part d’altres entitats reusenques com Acció Catòlica o la V.O.T. de Sant Francesc, on hi ocupa diferents càrrecs.

Soci del grup Editorial Reddis, SA, Joan Jacob Navàs és un dels fundadors i col·laborador habitual del periòdic Reus, Semanario de la Ciudad, posteriorment anomenat Setmanari de Reus.

Mor a Reus l'11 de març de 1960.

AMHC