Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Descendent d’una reconeguda nissaga de metges, el primer de qui en tenim coneixença és del metge de Vilobí, Salvi Mascaró Covarsí (†1712). Joan Mascaró Cos és fill de Silvestre Mascaró Cros, cirurgià natural d’Argelaguer i de Maria Llúcia Cos. Dos germans més estudien Medicina: Anicet Mascaró Cos, l’oftalmòleg inventor d’un sistema de lectura per a cecs anterior al sistema Braille, i Joaquim Mascaró Cos (†1907), metge militar i sotsinspector de Sanitat de l’Armada. Casat amb Teresa Castanyer Moner, també filla de metge, el seu fill Josep Maria Mascaró Castanyer s’esdevé un reconegut metge banyolí.

Després d’estudiar el batxillerat a l’Institut de Figueres, el 1856, es trasllada a Barcelona per estudiar Medicina. El tercer any de carrera, guanya una oposició per tenir una pensió d’estudis i, dos anys més tard, obté un premi per un treball sobre patologia general. El 1861, obté el titol de batxiller en Medicina i es llicencia l’any següent.

Joan Mascaró ingressa al cos de Sanitat Militar i el destinen al Regiment d’Infanteria de Mallorca però, aviat, abandona l’exèrcit. És el 1863 i s’instal·la a Banyoles on obre una consulta privada. L’any 1869, es doctora a Madrid amb la tesi Patogenia y tratamiento del hidrocele.

Molt compromès amb la vida banyolina, Joan Mascaró s’implica en diverses iniciatives vinculades a la professió. El 1869, és nomenat metge director del Balneari de Banyoles. És membre de la Junta de l’Hospital (1872) i de la Junta d’Ensenyament (1875). També, esdevé president de la Sociedad de Fomento de Banyoles (1882) i delegat de la Junta Provincial de Sanitat per Banyoles quan es declara una epidèmia de còlera a la població l’any 1885.

De tendència carlina, Joan Mascaró Cos és elegit regidor de l’Ajuntament de Banyoles (1875 i 1895-1897) i alcalde de la ciutat en dues ocasions (1868-1869, i 1894-1895). Durant el seu mandat, es preocupa de sanejar la canalització d’aigües públiques i realitza el projecte del tram intraurbà. Es mostra contrari a la incautació de la Casa Missió de Banyoles, entitat diocesana al servei de la predicació que funda Joan Planas el 1851, atesa pel Col·legi de Missioners del Bisbat de Girona i instal·lada a l’antic Monestir de Sant Esteve de Banyoles des del 1863.

Joan Mascaró Cos és un dels fundadors de la Societat Espanyola d’Higiene l’any 1882 i del Col·legi de Metges de Girona el 1894. Soci de la Societat Econòmica d’Amics del País de Girona, també, s'implica en l’àmbit esportiu local formant part del jurat de les Regates de l’Estany del 1887.

Entre els metges de la nissaga mèdica dels Mascaró que continua fins a dia d’avui amb personalitats destacades, cal esmentar Josep Mascaró Capella, un dels obstetres barcelonins de més prestigi i destacat polític a la Barcelona de finals del segle XIX.

IPG