Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Membre d’una reconeguda nissaga de metges, el primer dels qui se’n té coneixença és el metge de Vilobí, Salvi Mascaró Covarsí (†1712). Anicet és fill de Silvestre Mascaró Cros, reconegut cirurgià natural d’Argelaguer i de Maria Llúcia Cos, germà d’altres dos metges: Dos germans més estudien Medicina: Joan Mascaró Cos, metge i polític compromès, i Joaquim Mascaró Cos (†1907), metge militar i sotsinspector de Sanitat de l’Armada. Ell, de petit, es familiaritza amb la Cirurgia ajudant el seu pare en les intervencions quirúrgiques.

L’any 1857, inicia els estudis de Medicina a Barcelona i, mostra ja del seu caràcter independent, és a punt de no poder acabar la carrera en ser objecte d’un consell disciplinari per queixar-se de la rutina de les classes. Una carta demanant ajuda al governador de Barcelona, Pascual Madoz, li permet evitar aquest perill. Encara estudiant, durant l’epidèmia del còlera de Barcelona del 1865, Anicet Mascaró presta els seus serveis de manera altruista. El 1868, es doctora a Madrid.

Per especialitzar-se en Oftalmologia fa estades a París i a Berlin. Obre consulta a València on ràpidament adquireix prestigi i, aviat, decideix obrir també despatx a Barcelona. Induït per un amic seu canari a qui ha conegut a la Facultat de Medicina, Eduardo Domínguez, Anicet Mascaró se’n va a Las Palmas de Gran Canària on efectua un gran nombre d’operacions de cataractes i d’altres patologies oculars fins que es trasllada a Sevilla i s’hi passa uns tres anys. La categoria quirúrgica de l’oftalmòleg alt empordanès fa que sigui objecte de diversos homenatges per allà on passa. El 1870, finalment, s’instal·la a Lisboa on hi resideix fins a la seva mort, tret dels viatges professionals per efectuar intervencions quirúrgiques al Brasil i a Nova York. Entre d’altres, funda Clíniques Oftalmològiques a Pernambuco i Rio de Janeiro.

A Lisboa, Anicet Mascaró Cos funda l’Institut Mascaró, Clínica de Malalties dels Ulls i Quirúrgica, que el converteix en un del metges de més renom de Portugal tot i haver tingut uns inicis difícils. El 1898, crea l’Instituto Médico-Pedagógico para Cegos, ubicat al seu domicili particular al 20 del carrer d’Alecrim de Lisboa. Aquí, inventa un mètode de lectura per a invidents que ell mateix idea amb anterioritat al mètode Braille. També, aplica un mètode de lectura musical per a les persones cegues. Aquest any, també, funda la Revista Mascaró para Cegos e Videntes.

Els mèrits d’Anicet Mascaró Cos fa que li concedeixen diverses condecoracions, entre elles, el govern francès el nomena Oficial de l’Ordre d’Instrucció Pública. Gràcies a les seves donacions a la seva vila natal, el poble de Lladó d’Empordà compta amb una escola excepcional a finals del segle XIX.

Continuant la saga mèdica dels Mascaró, el seu fill Anicet-Victor Mascaró Domènech, estudia medicina i exerceix l’Oftalmologia a Lisboa on atén professionalment el futur Premi Nobel José Saramago quan era petit. Altres membres que han destacat són Josep Mascaró Capella, un dels obstetres de més prestigi i destacat polític a la Barcelona de finals del segle XIX, i Josep Maria Mascaró Castanyer, metge director de banys banyolí, un dels primers titulats en Hidrologia.

IPG