Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut en una família benestant i molt cristiana de Barcelona, és llicència en Medicina a la Universitat de Barcelona i es doctora a Madrid l’any 1881 amb la tesi De la gravedad (estado grávido) como agente etiológico, higiénico y terapéutico sobre el aparato genital de las mujeres. Metge internista i pediatre amb especial interès per l’higienisme, assumeix la direcció d’un dispensari per a nens pobres de l’Hospital del Sagrat Cor.

L’any 1884, és un fundadors de la Societat Mèdicofarmacèutica dels Sants Cosme i Sant Damià i de la seva revista El sentido católico de las ciencias médicas. Josep Blanc n’és el secretari La màxima preocupació dels membres d’aquesta entitat és demostrar que no existeix contradicció entre la Ciència i la Revelació. La publicació desapareix quan ell mor l’any 1923, moment en que la Societat canvia de nom per dir-se Associació de Metges Cristians de Catalunya.

Josep Blanc i Benet és autor d'una extensa obra que inclou treballs principalment deontològics i, també, tracta temes de caràcter higienista. És, també, col·laborador habitual de la premsa diària on publica diversos escrits de moral des del punt de vista de l’ortodòxia catòlica. Amb el discurs d’ingrés Balance higiénico de los modernos sistemas de moral, l’any 1909, és elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona on assumirà el càrrec de tresorer durant els quatre biennis que van del 1911 al 1918. També, és vocal de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona i participa amb presentació de vàries ponències als II, III i IV Congrés de Metges de Llengua catalana.

Durant anys, Blanc i Benet defensa la creació d’una càtedra de Deontologia Mèdica a la Facultat de Medicina que trigà anys en implementar-se.

MBC