Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia el batxillerat a Tarragona i Medicina a la Universitat de Barcelona. Acabada la carrera, exerceix com a metge titular durant uns quants anys a les poblacions de la Canonja i de Vila-Seca de Solcina, termes municipals que estudia des del punt de vista sanitari però també geogràfic, natural, històric i arqueològic.

L’any 1890, Agustí Maria Gibert és guardonat per la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona amb una medalla d’or i el diploma de soci corresponent per la seva Topografía médica de Vilaseca de Solcina. Poc després, el 1894, l’Ajuntament de Vilaseca el nomena Fill Adoptiu.

Durant una estada de dos anys a París, Gibert i Olivé amplia els seus coneixements clínics. A la tornada el 1897, novament, s’instal·la a la seva ciutat natal on es casa amb Soledat Salvany Soler amb qui no tindran fills. De seguida, obre una consulta particular de Ginecologia, sempre compaginant l’activitat professional amb els seus treballs d’Arqueologia i de Ciències Naturals.

Agustí Maria Gibert pertany a nombroses societats culturals i científiques com, entre d’altres, les Acadèmies de Bones Lletres, Ciències i Arts de Barcelona, l’Acadèmia d’Higiene de Catalunya, l’Ateneu Tarraconense de la Classe Obrera de la Institució Catalana d’Història Natural i de la Societat Arqueològica Tarraconense en la què és membre de la comissió d’adquisicions). A més, és delegat de l’Associació d’Excursions Catalana, soci corresponent de l’Associació Artístico Arqueològica Barcelonesa i de la Societat Arqueològica Lul·liana de Palma de Mallorca. A més, és fundador i presidint de l’Associació Catalanista de Tarragona (1900-1902) i assisteix activament en diferents assemblees catalanistes. Participa, també, en el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana de l’any 1906 i al Primer Congrés de Metges de Llengua Catalana del 1916.

Gibert i Olivé és autor de nombrosos articles de temàtica molt diversa que abasten des de la literatura a la política i la ciència que publica a diaris i revistes tant d’àmbit local com de Barcelona. En el camp de l’Arqueologia, sovint entra en polèmica pública amb altres experts sobre determinades troballes i hipòtesis. Lliura –en vida– les seves col·leccions d’arqueologia i d’història als Museu Diocesà de Tarragona.

MBC