Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

De petit, viu a la seva ciutat natal, Tarragona, on cursa els primers estudis al Col·legi Episcopal fins que se'n va a Saragossa per estudiar Medicina el 1821, obtenint el grau de batxiller el 1826 i el de doctor el 1828. El 1833, guanya unes oposicions a la càtedra d’Institucions Mèdiques de la Universitat en què ha estudiat i, el 1842, obté el títol de llicenciat en Cirurgia. Un any després, guanya la càtedra d’Obstetrícia i Clínica de Parts del Col·legi de Pràctics de Saragossa, institució de la qual n’esdevindrà director fins que passa a la Universitat de València l'any 1814.

A la capital valenciana, Marc Bertran obté la càtedra d’Obstetrícia i Malalties dels Nens i l'ocupa fins al 1852 perquè, finalment, es trasllada a Barcelona per ocupar la càtedra de Fisiologia en substitució del professor Joan Ribot. Marc Bertran s’encarrega també de l’assignatura d’Higiene. A més, escriu un llibre que titula Rudimentos de Fisiologia per als seus estudiants d'aquesta matèria malgrat que ell no és un fisiòleg. Marc Bertran és un clínic experimentat que, el 1859 -tant aviat té l’oportunitat de deixar la càtedra de Fisiologia perquè el professor Josep Storch es jubila per malaltia- aconsegueix ser el seu substitut a la càtedra de Clínica Mèdica.

Força interessat en l’estudi i control de les epidèmies, Marc Bertran Pastor és designat vocal de la Junta de Sanitat de la província de Saragossa. També, esdevé consultor en l’epidèmia de còlera morbo del 1854, durant la qual dirigeix l’Hospital de Colèrics de Sant Pere Nolasc saragossà. Aquest mateix any, presta els seus serveis assistencials durant l’epidèmia de còlera que pateix Sant Feliu de Llobregat on es trobava amb la seva família i, el 1856, s’encarrega d’estudiar l’epidèmia tifoide de Parets del Vallès.

Soci de número de l’Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Saragossa, ocupa la vicepresidència entre 1856 i 1860, actuant funcionalment de president de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Barcelona. El 1862, aquesta institució que el premia amb una Medalla d’Or per la memòria Reglas higiénicas que debe observar la mujer durante el embarazo, parto y puerperio, y cuidados que necesita la niñez en su primera edad. És, a més, acadèmic corresponent de les entitats homònimes de Madrid, Sevilla i A Corunya.

Marc Bertran Pastor gaudeix d’un gran prestigi a Barcelona on és el metge de més anomenada. El seu fill, Eduard Bertran i Rubio és un dels primers neuròlegs que exerceix a Catalunya i president de la Reial Acadèmia de Medicina.

MBC