Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

El seu pare és el metge a Valls on l’Andreu Clariana fa els estudis primaris. Estudia el batxillerat a l’Institut de Tarragona i quan els acaba, el 1929, se’n va a Barcelona per estudiar la carrera de Medicina. A punt d’acabar-la, l’ha d’interrompre a causa de la Guerra Civil durant la qual , primer, presta servei a l’Hospital de Sang de Casp i, més tard, al de Cambrils. Es llicencia el 1939 i exerceix de metge intern a l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramanet, en aquells temps centre antituberculós. Allà, se li desvetlla una vocació de tisiòleg que desenvolupa a la càtedra de Pediatria que dirigeix el professor Ramos.

Clariana fa de pneumòleg pediàtric i dirigeix el dispensari de Pneumologia de la càtedra. El 1958, apareix la seva obra cabdal Tuberculosis pulmonar infantil, un volum de 363 planes amb iconografia radiològica important basat en l’experiència adquirida a l’Hospital Clínic que té una gran acceptació i es converteix en llibre de capçalera per a molts pediatres.

Conjuntament amb un tècnic alemany, Andreu Clariana desenvolupa a Catalunya la fabricació d’un aparell de Raigs X transportable, al què li posa el nom de RayXac, potser per afegir les seves inicials AC al nom genèric de Raigs X. El tub el fabrica la casa CRISA (Construcciones Roentgen Ibéricas SA) i ell mateix s’ocupa del màrqueting, de les demostracions als potencials clients i de la seva venda. Sembla que n’arriba a vendre una quantitat que supera les 90 unitats, no solament al medi rural sinó també a la ciutat de Barcelona. La ferotge competència industrial d’aquest sector, d’ empreses espanyoles i multinacionals, finalment, arruïna l’empresa de Clariana.

L'any 1980, apareix el seu segon llibre Rehabilitación funcional respiratoria, obra que escriu en col·laboració amb el seu fill, també pneumòleg.

LGC