Biografia
Membre d’una nissaga de metges. El seu pare, Jaume Terrades Vallmanya exerceix a Sant Feliu de Guíxols i va estar interessat per l’Homeopatia. Un germà seu, Joan, també, és metge, exerceix a Barcelona però mor jove. En Francesc Terrades fa els primers estudis al poble i acaba el batxillerat a Barcelona el 1889. Després, estudia a la Facultat de Medicina i es llicencia el 1896. El professor més admirat per Terrades es Miquel Arcàngel Fargas amb qui, més endavant, hi treballarà.
El 1897, guanya les oposicions de metge ajudant de l’Hospital de la Santa Creu i s’hi està només dos anys perquè se’n va a Girona però, dos anys després, retorna i entra com ajudant al servei del professor Fargas. El 1903, Francesc Terrades es doctora a Madrid amb la tesi Estudio histológico del endometrio en los miomas uterinos.
Es forma com a ginecòleg a l’Hospital Clínic fins que guanya l’oposició a professor auxiliar de Ginecologia el 1910. Ja era cap del laboratori de la Clínica del Dr. Fargas on s’interessa per l’Anatomia Patològica i això li permet aportar un gran nombre d’imatges microscòpiques al tractat de Ginecologia de Fargas. El 1916, quan el mestre mor, Francesc Terrades ocupa la seva càtedra de Ginecologia interinament ja que Mateu Bonafonte, el catedràtic d’Obstetrícia, és qui l'ocupa en quedar vacant. Tampoc guanya la d’Obstetrícia perquè li atorguen a Pere Nubiola i abandona l’Hospital Clínic per continuar la seva activitat professional a l’Hospital de Sant Pau i a la seva consulta privada.
Francesc Terrades i Pla participa activament als Congressos de Metges de Llengua Catalana de Barcelona (1913 i 1917) i al de Tarragona (1932). L’any 1921, és elegit membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) i ingressa amb el discurs La dinámica pelviana como base del tratamiento quirúrgico de los prolapsos útero-vaginales. El 1947, és el ponent en la inauguració del curs de la RAMC amb el discurs Cincuenta años de la especialidad ginecológica.
L’any 1932, és nomenat cap del servei de Ginecologia de l'Hospital de Sant Pau on es manté durant la Guerra Civil fins que al 1939, quan és expulsat per una pretesa tebior de la seva autoritat sobre els metges del servei que es negaven a complir el decret del 3 de gener del 1937, que els obligava a practicar avortaments. Rehabilitat més tard, és elegit president de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, càrrec que exerceix des del 1946 fins al 1954.
Francesc Terrades fou un expert en patologia del sol pelvià i, també, el primer patòleg ginecòleg d’Espanya, disciplina inexistent abans d’ell.
MBC